torsdag 31 januari 2013

Movement en fråga om Rörelse


Detta är så otroligt viktigt. Se denna och lyssna på vad Jethro har att säga om just timingen i rörelsen. Jag har försökt nämna detta förut att man ska även träna själva tekniken i rörelsen precis som slagen. Tyvärr hamnar oftast detta i en diskussion om hur länge och hur snabbt man ska springa.
Strunta i det ett slag och släng bort blodsmaken och klockan och räknaren och fundera mer på hur just själva rörelsen är till bollen och just som Jethro säger hur står du just i slagögonblicket.
Börja där och få in rätt rörelse sen kan vi fundera på hur många och hur länge du ska springa.
Ser just Gaultier mot Müller och ser just en spelare som är så otroligt stabil i all rörelse. Sitter bara hans huvud på rätt plats så är det inte många som kan få honom ur position.

1 kommentar:

Peter sa...

Intressant teknisk del. Som den lille motvalls kärring jag är så tycker jag att det är några saker att tänka på.
Dom rack som används idag ställer egentligen väldigt små krav på användning av överkroppen men å andra sidan väldigt stora krav på riktning och stabilitet för att t ex få riktigt bra längd. Att vara snabb fram till bollen och hålla inne slaget kan skapa fördelar i vissa lägen genom att störa rytm hos motspelaren medan det i andra lägen kanske snarare handlar om att få till ett snabbt tillslag och nyttja kraft. Dvs jag tycker du har rätt till viss del. Egentligen tycker jag mig se ett annat fel som skapar större problem och det är att man går ur slagläget alldeles för snabbt. Man börjar backa innan slaget är färdigt. Det näst vanligaste jag tycker mig se är att man inte stannar utan "går igenom". Dvs man får inte stopp på kroppen utan tar gärna ett steg framåt efter tillslaget.
När man tränar ghosting etc så är det ett gyllene tillfälle att öva på att verkligen stanna i slagögonblicket och skapa den så nödvändiga stabiliteten i rörelsen. När jag kikar världseliten idag så är det några saker som står ut och en är att dom flesta har hittat rörelsmönster som passar deras kroppar och förutsättningar och det andra är att dom rent taktiskt tänker väldigt rätt. Fysik, Taktik, Teknik och för att få allt att hänga ihop Vilja och Smärttålighet.