lördag 12 februari 2011

Elitseriehelgen på Roslagen

Alla helgens elitserieresultat finns nu uppe med en fullständig tabell. HÄR
Toppen är nu så jämn den kan bli med tre lag på samma poäng.
Roslagen har en match mer spelad än Intersquash och Malmö.
Roslagen har två matcher nästa helg. Först mot Karlstad där det troligen blir 4 nya poäng sen en match mot Intersquash där det troligen blir knallhårt.
Intersquash har tre matcher där de möter både Malmö och Roslagen på lördagen och sen Linköping på söndagen. Intersquash har då två möten på lördagen som är värda dubbla poäng i jakten om guldet.
Malmö har samma schema som Roslagen men spelar även mot Stockholm.
Malmö lär ta ledningen inför avslutningen i Linköping. De har också det lättaste programmet av de tre i toppen av tabellen och ser ut som favoriter.
Personligen har jag aldrig varit så påhejad någonsin i alla mina år i elitserien (av motståndarlagen) och känns som det kan bli så om jag spelar de kommande matcherna då vi i Stockholm möter både Malmö och Roslagen igen.

Troligen blir nästa helg rejält beroende på vilka utländska spelare som kan komma hem. En snabb titt på vilka som är anmälda i PSA-tävlinger den helgen så hittar jag bara Göteborgs Henrik Mustonen så resten av spelarna kan troligen komma ifrån och de lär behövas för både Malmö och Intersquash.

36 kommentarer:

Peter B sa...

Elitserien - För vem?
Inte är det för publiken. Inte är det för sponsorer. Inte är det för media.
Är det för att stärka Svensk Squash? Är det för att skapa intresse? Är det för att det är så himla kul? Är det för att det bara skall vara......?
Är det vad det är bara för att vi inte gör det till det som det borde vara - dvs huvuddelen av det ovan.
Problemet är väl då att vi skulle behöva lägga helt annat fokus på tävlingarna och deras genomförande.
Vem skall göra det?
Tidigare fanns det alltid en massa eldsjälar som la ner obetald tid i mängd bara för att det var så himla kul. Idag är dessa personer en bristvara. Med tanke på vår sports obefintliga ekonomi så måste vi hitta dessa eldsjälar igen. Var finns dom? Hur skapar vi ett genuint intresse för att bidra utan att kräva gentjänster? Kan man överhuvudtaget göra det?
För mig är ärligt talat Elitserien ett förfelat ess i rockärmen. En diamant som vi tappat och varken minns värdet på eller hur den såg ut.
Jag var på domarutbildning förra helgen. Varför inte ta tillvara dom som gått utbildningar och låta dom få döma på allvar. Dvs utbilda en kompetent domarkår som tar hand om så många matcher det bara går. En bra väg till ökad trovärdighet tycker jag å kanske hittar man diamanten på vägen......
Tänk om vi hade 10 elitdomare spridda över Sverige. 10 domare som vet hur man informerar publik och spelare. Som vet hur man hanterar dåligt uppförande och vet att belöna motsatsen. Tänk om! Se domardelen som en viktig pusselbit i sportens högsta serie.

Anonym sa...

Som en relativt nybliven squashare tycker jag det är väldigt märkligt att glada amatörer (läs D spelare) kan få (eller rättare sagt tvingas, tror inte många är bekväma i den här situationen) sitta och döma finaler i A klass och ibland även elitmatcher. I vilken annan sport är det så? Känns inte bra för sportens trovärdighet tycker jag.

Kan man inte införa ett system där utbildade domare dömer elit, elit dömer A, A dömer B, B dömer C etc., dvs att man aldrig dömer "över" sin egen klass? Tror det skulle höja känslan av seriositet på tävlingarna och också minska diskussioner kring domslut mm.

Anonym sa...

Hm. Mellan raderna i kommentarerna kan man uttyda att det hände nåt knasigt i bedömningen av en eller flera matcher..?

Draken sa...

Tror varken Peter B eller Anonym var nere under helgen. Och så vitt jag vet var det inga knasiga bedömningar under helgen.
@Peter B elitserien är ju främst till för spelarna och klubbarna. Det handlar ju till en grund om att man vill mäta sin styrka klubbar mellan och det görs det ju och tror de flesta tycker det är kul.

Dock kan man kanske klanka ner lite på arrangemangen av helgerna. Det finns undantag (Karlstad och Sundsvall är de jag hört om som gjort allt och lite till för att få till bra helger).
Men i övrigt verkar det finnas mycket att göra bättre.
Helgens matcher var helt anonyma tex ingen info på plats om att det skulle spelas elitserie och ett gäng snabbt uppsatta matchprotokoll på en vägg var det enda som fanns på plats.
Det behövs inte så mycket för det lilla.
Några affischer lite utskick via e-post. Kanske ett evenemang via facebook och så någon på plats som kan agera som värd så blir det genast lite bättre och ser seriösare ut. Sen att det saknas domare är ju något som förbundet har lovat att fixa och det fanns tyvärr inte denna helg heller och det gör också att det ser lite fattigt ut.
Men vi måste i första hand se till att vi själva gör detta.
Tänk om TV hade bestämt sig för att komma denna helg och filma?

Troligen blir det fullt påställ bästa helg i Karlstad och de lär se till att ha allt i sin ordning.

Anonym sa...

Du är verkligen en energipilla. Man verkligen sprudla av glädje varje gång man man läser inläggen. All show No Go!

Anonym sa...

Har skrivit det förr och måste tyvärr upprepa mig igen: om inte vi tar squashen på allvar, vem ska då göra det?

Har nu sett några elitseriehelger och förbluffas av att de med minst erfarenhet på denna nivå - Sundsvall och Karlstad - verkar vilja göra mest av arrangemangen!

Varför är det så? Finns inte viljan hos de andra klubbarna, saknas personal eller vad är pudelns kärna?

Hur som helst, vi i Karlstad hoppas kunnas bidra med lite positiv energi nästa seriehelg.
Det ska bli ett kanonarrangemang!
Som vi sedan hoppas att Linköping toppar till serieavslutningen...
Eller hur, André?

"Kvant 4-ever"

Draken sa...

@Kvant.
Just min poäng.
Vi är många som klagar. Undertecknad också. Men vi måste börja själva.
Förbundet har en viss del i det helt klart men det måste ändå vara klubbarna själva som börjar ordna.
Som jag sa innan det är inga superuppoffringar som behövs.

Som du säger så måste vi ta oss själva på allvar innan någon annan gör det.
Det är på alla plan men elitserien är högst upp och måste föregå med gott exempel.

Hoppas vara med till Karlstad och se hur det ska gå till. Gissar att ni redan nu planerar för en spänannde och rolig helg.

(sen väntar jag på en analys och krönika det var ett tag sedan sist)

Anonym sa...

Enligt mig så är argumentet att Elitserien finns därför att det måste finnas ett helt okej argument.

Vilken annan elitsport har inte en elitserie? Elitserien MÅSTE finnas, inget snack.

Sedan är det ju hur kul som helst att vinna sm guld :)

Anonym sa...

Vänta bara vi i Enskede squash har nåt stort på gång,så vi hoppas kunna bidra med bra arrangemang dom närmsta åren!

Anonym sa...

Har man sagt A får man säga B...

Vad är det för stort Enskede har på G?

Nyfiken!

"Rasmus"

Peter B sa...

Nej, jag missade helgens matcher som sannolikt hade förändrat mina ca 3 decenniers syn på Svensk squash i allmänhet och elitserien i synnerhet.
Har förstått att Karlstad tar sin uppgift på allvar och det tycker jag är KANON!! Kanske är det så vi måste få fart - genom att få uppmärksamhet på mindre orter hoppas vi på spridning på sikt. Allt som görs för att premiera sporten är bra.

Att jag vill se utbildade domare som hanterar matcherna på ett så proffsigt sätt som möjligt har jag svårt att se några argument emot. Att låta spelare döma kan låta som ett bra sätt att hantera läget på men jag tror det är tokigt. Det finns alltför många som inte kan regler eller hur dom skall tolkas och det gäller även på elitnivå.

Till en början kan man väl börja med att bjuda in dom domare som nu har utbildats på förbundets bekostnad till seriehelgerna. Betala deras resor och uppmuntra till dialog med arrangörerna för att göra genomförandet så helgjutet som möjligt.

Inte sjutton ligger det något negativt i detta eller????

Peter Tjat sa...

Låt ALLA utbildade domare anmäla sig till ett domarregister.
Detta register skall vara öppet och tillgängligt för arrangörer av såväl seriehelger som andra typer av tävlingar.
Där skall stå kontaktinfo och lite annan info som kan vara nyttig att ha.

Låt dessa domare få döma MYCKET och bygga upp sin kompetens och trovärdighet inte minst gentemot spelarna.

Detta kan vi göra utan förbundet anser jag.

Anonym sa...

Peter tjat, kunde inte säga det bättre själv. Sjukt negativ :-)

Ja, va faen Anonym då då sa...

Vet ni vad?
Jag läste denna dialog och har kollat lite på vad som skrivits på min blogg.
Sammantaget så vill jag verkligen denna sport allt väl men jag tror det finns någon slags inbyggd ambivalens. Visst vill vi att det skall växa och bli stort och vacker - fast ändå inte.
Lägger inte min panna i fler djupa veck. Tror ärligt talat inte att mina funderingar förändrar någonting alls.
Fortsätter förstås att lira.

Med övrigt får det vara nog.
Så där bara - Klick!

Pjealcloeb sa...

Ursäkta, men skulle denna Anonyme kommentatorn möjligen vara vänlig att komma med någonting positivt? Att ge sig på Peter tycker inte jag tillhör den kategorien. Den ende som skulle ha den "rätten" är Christian, och han är, om jag känner honom rätt, för rakryggad för att göra det från det anonyma dunklet.

Visst, Peters sätt att uttrycka sig kan ibland uppfattas som aningen abrupt (samma med mig inbillar jag mig), men det har inte stoppat honom från att göra saker, och bjuda in andra till att försöka att utveckla squashen i Sverige (både förbund, klubbar och spelare).

Vi är för få som är engagerade i den här sporten för att vi ska ge oss in på att attackera varandra. Ha olika åsikter? Självklart, men bara så länge vi respekterar varandra och accepterar att vi tycker olika ibland.

Är nyfiken på vad du gjort, men räknar inte med att få något svar, annat än en fortsatt attack. Hoppas att jag har fel.

Ber övriga om ursäkt för detta inlägg och lovar att jag ska försöka vara mitt vanliga "positiva jag" nästa gång.

Tack för ordet.

Anonym sa...

Vi skall inte överskatta Peter Bryttnes "kunskap" om Svensk squash, eller squash överhuvudtaget.
Är han en eldsjäl? Tveksamt. Bara för att man har några ideer så är man inte en eldsjäl. Hur ofta är han på tävlingar? Hur ofta kommer han på squashförbundets möten/sammankomster?
Han klagar på förbundet. Det kan vem som helst göra. Man är ingen eldsjäl för det.
Visst, Peter har några bra ideer, tror tyvärr inte de är genomförbara....än.

Draken sa...

Kul med lite debatt!
Fastna bara inte vid personer bara då brukar tonen bli lite tråkig.

Tanken att jag har tillåtit anonyma att kommenter är just att alla vågar göra det. Några skriver namn andra inte upp till var och en.

KLart Peter har en poäng att man ska försöka sätta domare på elitmatcherna.
Nu var det visst en del som var på kurs senast i Linköping det är kanon.
Förbundet har sagt i början av säsongen att de ska ha domare till alla elitseriematcher. Tyvärr har det inta alls efterföljts och då är det väl bättre att använda sog av de som vill (och förhoppningsvis kan)
Hur svårt kan det vara?

Kan ni som är intresserade av att vilja döma elitmatcher i elitserien höra av er till mig så kan vi göra en lista på de och sen kan väl frågan gå runt. (Tror t o m att det ska finnas pengar till dessa men vet inte säkert)
Nästa elitserietillfälle är i Karlstad och där behövs domare.
Så kan vi se om vi kan hjälpa förbundet att ordna fram minst 4 domare som kanske kan vara på plats.
Maila till christian@squashdraken.net
Skulle ju vara skitsnyggt om vi kunde ordna det så slipper förbundet jobba ihjäl sig och få det serverat. Kan se till att de som kommer dit får gememsamma kläder också med "Domare" på ryggen om nu det inte redan finns.
Så ser det genast lite proffsigar ut.
Räknar med att pressen finns på plats i Karlstad så bäst att snygga till oss då!
Eldsjälar finns det!
Gäller bara att hitta dem och förpacka produkten rätt så ställer de säkert upp.

Hör av er ni som vill!

Peter Bryttne sa...

Du anonyme som inte tycker att jag är en eldsjäl har helt rätt. Det är jag inte längre. Jag har på olika sätt försökt att stötta Svensk squash med pengar, idéer och engagemang. Har lagt ner några veckors arbete (minst) på att försöka lösa markfråga och finansiering kring en ny squashanläggning i Stockholm. Ville försöka förverkliga min dröm om en klubb så som jag ville se den med allt av medlemsaktiviteter och juniorsatsningar som gick att få in. Tyvärr har projektet gått i stå - mest av politiska skäl. Självklart är det inte lika mycket som du namnlöse har gjort. Nu skiter jag i det här. Att behöva lyssna på oförskämdheter ifrån en feg jävel som inte skriver sitt namn var droppen. Det finns bättre sätt att använda tid och pengar på.Stängde ner min blogg också igår och därmed förstås även drömmen om en spännande hemsida för utbyte av idéer klubbar/hallar o spelare emellan. Budgeten var blygsam och helt tagen ur egen kassa. Lägger även ner Juniorfonden, den lilla summa som ligger där idag hoppas jag kunna skänka till någon behövande. Draken - ta gärna bort hänvisningen till den på din blogg. Vi fick i alla fall iväg en hyfsad slant till en junior förra sommaren.
Nu blir det bara squash för flåsets skull. Gott nog för en gammal gube.

Anonym sa...

Jag har ingen aning varför inte förbundet ser till att det finns utbildade domare vid varje elitseriematch, men jag gissar att svaret ligger där det brukar: det handlar om pengar. Det kostar pengar att utbilda domare och ännu mer att skicka dem till squashhallar på helger. Och så kanske domarna till och med vill ha betalt för att döma. Jag vet inte hur det ligger till, men för en utomstående amatör som jag förefaller pengafrågan vara det mest logiska hindret. Det finns helt enkelt inga pengar i svensk squash.

Själv är jag en högst medioker spelare, men jag älskar squash, både att spela och att titta på. Ja, jag tycker till och med om att döma. Jag hade gärna gått domarkursen under Case-veckan om det inte varit så att jag hade blivit tvungen att betala flera tusen ur min egen ficka för att göra det. Det känns som lite för mycket för att få en bättre inblick i regelsystemet och för en chans att någon gång vara bra nog att döma elitmatcher.

Om inte domarkursen skulle vara så fasligt dyr skulle vi få fler utbildade domare. Kanske skulle till och med varje klubb få 2-5 utbildade domare som skulle kunna döma seriematcherna inte bara på elitnivå?

Man måste börja i någon ände...

Jag tror också att vi behöver folk som Peter Bryttne. Folk som säger till och som kommer med idéer. Ibland kanske det blir mycket snack och lite verkstad från herr Bryttne men ingen kan säga att han inte bjuder upp till debatt och får folk att fundera över hur vi kan förbättra svensk squash. Och jag ser inte att andra lyfter så värst många fler fingrar än vad han gör...

Synd att han lägger ner sin egen blogg. Jag följde den. Jag hoppas han fortsätter vädra sina åsikter på den här bloggen.

Anonym sa...

Skulle det inte vara himla bra om vi fick ett forum där intressanta förslag kunde utvecklas vidare?
Hur skulle ett sånt forum se ut?

Draken sa...

Bra idé det där med ett forum.
Jag har hittat ett som kanske kan vara bra.
Kan tipsa om en sida där det debatteras en del.
Det är en riktig squashnörd som ligger bakom och han skriver en del om squash. Bara squash tror jag tom.
Kolla här www.squashdraken.blogspot.com
;-)

Peter - skamsen sa...

Reflektion och reträtt.

Tänk att min fråga om vi inte borde kunna vässa Elitserien till att bli mer intressant för fler än dom absolut närmast sörjande kunde väcka sådana känslor!
Wow!!

Tänk att min idé om att vi borde ha utbildade domare som tränas i just det - att döma - kunde bli en sådan gnista!
Wow!

Inser ju förstås att även mina känslor svallade heta.
Kände mig lite som att bli bortdömd i ett avgörande läge. Usch, så tokigt!!
Ångrar förstås utbrottet språkligt!
Sorry!

Steve P sa...

I think teh subject of refs is very important. This season i have been subject to some pretty bad marking both in tournaments and league matches.

If the Elite series is to be a good competition it will require a sponsor. Rtaher than "wasting" this money on providing prize money for clubs the money could be used to pay for referees to be on hand to mark matches. Their expenses could be covered plus a small payment for their time.

I would also like to see a grand finale weekend that perhaps makes use of teh Svenska Squash Forbundet glass court. again it cots money to host such an event and requires sponsors.

The elite series needs to be something young players and club players aspire to play in. To do that you need to create an elite environment. That is very muck lacking. if we can produce a professional event with referees, all the top players in Sweden playing we can perhaps generate media interest that can attract sponsors.

The broader issue is the Svenska Squash Forbundet needs to look at how it promotes squash. there are very few junior players coming through to the senior ranks. Money and effort needs to be made to attract more players to the game.

Steve Payne sa...

Peter

Would be very interested to hear about your idea of building anew facility for squash in Stockholm.

Christian can give you my contact details!

Peter sa...

Steve
I couldn't have said it better myself :)
As for the clubs the plans have come to a halt due to political differencies.
My e-mail is peter@meweco.com and you are more than welcome to get in touch.

Pjealcloeb sa...

Är det någon som vet hur Föbundets domarutbildningar är organiserade, eller är det som jag mistänker att inte ens de ansvariga på förbundet "vet"?

Är nyfiken på att få veta lite mer om vilken typ av domare som var målgruppen för den kurs som tydligen arrangerades i samband med Swedish Open, och hur mycket den kostade? Hoppas verkligen att det inte åter igen handlar om att de försöker lösa problemet med att hålla "elitdomarkurs" där intresserade förväntas gå rakt in på en högre nivå med de kostnader detta medför.

Det borde inte vara helt svårt för förbundet att ta inspiration från något av flera andra länder med etablerade tränarutbildningssystem. Tex så är Steg 1 i USA helt baserat på Internet och leder till bättre kunskap reglerna. Detta följs av praktik varvat med utvärdering. Samma i Kanada. England och Skottland har ett likande system. Jag själv är med och arrangerar en domarkurs i nästa vecka. Den är gratis för deltagarna och subventionerad av det inblandade förbundet. Ingen av deltagarna förväntas vara färdig att döma på elitnivå, men alla förväntas kunna fortsätta sin utveckling till den nivån under förutsättning att de har tillräckligt bra syn, spelufattning, förmåga att handskas med trilskandes spelare etc. De som i regel får ut mest av dessa kurser är avancerade spelare eller elitspelare som bara behöver en snabb uppdatering i vilka regler det är som ska tillämpas. Behöver inte vara dyrt eller speciellt tidskrävande.

Är detta kritik till förbundet? Helt klart! Är det negativt? Tyvärr! Det är min bestämda uppfattning att det är förbundets skyldighet att lösa vissa saker. Tränarutbildningar, ledarutbildningar och domarutbildningar är inkluderat i detta. Myckat av det som det klagas på här kan och bör tas hand om av klubbarna själva (så länge förbundet inte indikerar att de vill ta täten där också).

Det jag har mest problem med är hur förbundet gång på gång antingen underlåter att svara över huvud taget, eller kommer med svar som inte är hjälpfulla. Om de tar på sig rollen att ta fram en lösning så får det lov att då göra det, eller stiga åt sidan och låta andra försöka.

Vi lider av att förbundet under flera års tid har ägnat sig att klippa och klistra in samma tomma formuleringar i verksamhetsberättelserna (ta en titt själva). Det har nu börjat att röra på sig så smått, men det är mycket kvar att göra. Det borde inte vara så svårt att komma med en handlingsplan som publiceras på förbundets hemsida. Det borde gå att kunna läsa om hur förbundet ämnar utbilda domare på samma hemsida, osv. Är jag nu negativ? Skulle tro det, men vad annat förväntas jag vara när det gäller dessa frågor? Skulle vara intressant att få en kommentar från dem om något av det som frågats om på denna bloggen, men jag räknar inte med det. Men testar här: "Hallå, någon på förbundet, för jag utgår ifrån att några av er läser vad som skrivs här. Vad har ni för tankar på hur sporten ska uvecklas. Vilka lösningar har ni på de frågor som lyfts fram här, och vad är de utlovade planer som fortfarande lyser med sin frånvaro?"

Läser på hemsidan att "Äntligen - nu har "Träningslära för idrotterna" kommit!" Vaddå, äntligen!? Är det den boken de har väntat på innan de publicerar deras utbildningsplan. Nu ska det visserligen bli en steg 1 kurs för tränare i början av mars i Göteborg, eller i Malmö!? Vem är målgrupp? Vad händer sedan, finns det ett steg 2 på gång?

Om det jag skrivit här stör en och annan anonym läsare tycker jag att det troligen är mest positivt. Det värsta som kan hända är att sporten förtsätter med frånvaro av förankrade beslut, godtycke (eller i alla fall sådant som framstår som godtycke), lösningar som inte följs upp, och löften som inte hålls.

Kan ni inte lösa domarfrågan är det bara att säga till. Jag lovar att det finns andra, mig själv inkluderat, som är beredda på att ta över och försöka hitta en lösning. Misslyckas vi (vilket jag tvivlar på) så gör väl inte det så mycket, för det är inte så mycket som händer just nu i alla fall.

Positivt nog?

Herr H sa...

Angående förbundets domarkurs i Linköping:
Förbundet informerade om den på sin sajt, se http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSquashforbundet/Nyheter/Nyhetsarkiv/DomarkursSteg-2-UPPDATERAD/ Jag kontaktade förbundet och frågade om jag fick gå, trots att jag aldrig gått någon domarutbildning tidigare. Det fick jag. Jag betalade bara min resa dit. Jag har inte betalat för kursen. Min kursavgift på 3000 betalas via bidrag, jag antar från den offentliga sektorn men det vet jag inte, förbundet har skött det. I kursavgiften, som jag alltså inte stått för, ingick inträde fredag-söndag till Case Swedish Open, lunch lördag och söndag samt hotellrum två nätter. Kursen i sig var mycket bra, tack vare kursledaren Roy Gingell, proffstourens kanske mest uppskattade domare.
/Daniel Hirsch

Pjealcloeb sa...

Tack Daniel,

det låter som det var en bra kurs, och förhoppnigsvis givande för de som deltog, och för någon med din bakgrund i squash kan det förmodligen också vara motiverat.

Tycker 3000kr låter mycket om ambitionen är att alla som dömer på den nivån ska ha sådan träning bakom sig, men har inga problem med att acceptera att så är fallet, om det finns information som visar har det är tänkt att fungera i stort: vilka kurser ska spelare som dömer elitserien ha bakom sig, vad händer sedan, hur många "riktiga domare" behövs, hur ska de utbildas, och sedan motiveras till att vara aktiva, osv. Saknar den informationen... Någon som vill uttala sig från förbundet, eller presentera den informationen på hemsidan, eller säga någonting.

Är det rimligt att förvänta sig att folk ska engagera sig i någonting som de inte kan informera sig om vad det skulle innebära, och vilka möjligheter och åtaganden som gäller för framtiden? Jag tror inte det, men det är min personliga uppfattning, som inte alla måste dela...

Anonym sa...

Njae.....
Inte var domarkursen i Linköping jättebra!!! Det tyckte du ju faktiskt inte ens själv Daniel.
Lärarens entusiasm gick inte att ta miste på dock. Att han dessutom var kunnig var också tydligt. Dock tycker jag att mycket saknades vad gäller själva utlärningen. Det blev för mycket "lära sig cykla genom att läsa en instruktionsbok". Vi hade behövt ett mycket mer praktiskt upplägg med än mer fokus på det stora problemet bedömningsmässigt - Regel 12. Det var dock ett steg i rätt riktning - låt det inte bli ett enda steg utan ett av många. Vi behöver detta!

Fortfarande känner åtminstone jag en stor osäkerhet i hur man skall bedöma vissa let lägen. Det är sååå jäkla svårt att döma helt korrekt!!!

En sak - Jag kommer att döma MYCKET hårdare vad gäller uppträdande på banan.

Dessutom måste jag nog tillägga att systemet med 3 domare inte alls känns bättre. Upplever att det blir ojämnare beslut och framförallt blir det himla konstigt när huvuddomaren skall förklara situationer där han förlorat mot dom andra två. Han skall alltså förklara läget som dom andra ser det...... Lurigt är väl bara förnamnet.

Ett bra sätt att börja lära sig lira med domare är förstås att man dömer åt varandra redan på klubben. Döm åt varandra. Diskustera igenom situationer efteråt och lär av varandra.

Är det en bra idé att bygga upp en domarbank? Dit kan arrangörer vända sig för att söka domare till tävlingar/serien. Tror inte detta är något förbundet kommer att ta hand om så kanske är det upp till oss och det behöver inte bli sämre för det.

Anonym sa...

Det uppstod flera såna situationer på Case när en spelare bad huvuddomaren förklara domslutet när de båda sidodomarna dömt på ett annat sätt än huvuddomaren. Då sa domaren något i stil med "it's a majority decision" och ibland la de till "I can't explain it". Knepigt, men så blir det när man har ett tredomarssystem. Vi har dock inte det problemet eftersom vi bara kör med en domare (vilket ju också har sina nackdelar).

Draken sa...

Debatten fortsätter.
Se http://www.karlstadsquashklubb.se/sidor/nyheter/kronikor/kronik11/kronika03.htm

Två anmälda domare har vi så här långt som kan tänka sig ställa upp och döma i elitserien.

Kan vi hitta några fler?
Ingen som skulle det tycka det vara roligt att få bestämma lite över alla elitspelare och samtidigt kanske kolla lite på bra squash?

Anonym sa...

Jag skulle gärna döma i elitserien men mitt domarskap är långt från elitserieklass. Kanske om inte domarkurserna kostar 3000 per "steg" så skulle jag kunna hålla elitserieklass om ett år eller två...

Bra krönika som vanligt av Dunder. Men jag undrar en sak. Han skriver "Själv uppskattade jag rena och välskötta banor, eftersom det påverkade min prestation". Spelar han i laget? Jag trodde inte han var aktiv spelare (längre). Jag hittar honom inte i rankingen, t.ex..

Draken sa...

Du har svaret själv i texten han "uppskattade" dvs dåtid. Han tillhör inte laget men är med varje gång och det är trevligt.

Sen tror jag man inte ska vara så rädd för att döma. Många drar sig för att sitta i heta stolen men ta chansen lite mer.
Har flertalet gånger sett spelare som kanske inte spelmässigt varit så duktiga och har dömt superbra.
Våga mer säger jag och ta chansen att döma det är då du lär dig. Sen blir det alltid fel vem är utan det.
Två anmälda Fortfarande till att döma. Finns det inga fler?

Herr H sa...

Som sagt: domarkursens kostade visst 3000 kronor, men vi deltagare behövde inte betala. Så den som vill gå behöver inte skylla på att det är för dyrt, om detta bidrag kan utgå även i fortsättningen.
För övrigt tyckte jag visst att kursen var mycket bra, därmed inte sagt att den kunde varit bättre, med mer fokus på let-bedömningar. kanske hade vi hunnit med det också, om inte en dag strukits pga att de allra flesta som anmält sig i efterhand meddelade att de inte kunde första dagen. Hur kan man anmäla sig till en kurs utan att se till att man kan vara med hela kursens längd? Jag tycker att jag blev lite bestulen på en kurs-dag, och det var inte förbundets fel.
/Daniel Hirsch

Anonym sa...

Jag hade inte koll på att förbundet kunde betala kursen. Nästa gång det är en kurs (som inte är en fortsättningskurs) ska jag kolla om detsamma gäller då.

Anonym sa...

För det mesta finansieras de kurser och utbildningar som Svenska squashförbundet anordnar genom bidrag. Detta för att inte ekonomin ska stoppa enskilda och klubbar från att höja kompetensnivån.

Så, kolla in förbundets hemsida återkommande för att se om någon intressant utbildning är på gång.
I kursinbjudan framgår oftast om stöttning utgår. Annars kan man alltid kontakta t ex Troedsson för att höra vad som gäller.
Har alltid funkat bra för mig.

Tro det eller ej - förbundet vill faktiskt också se fler tränare, domare etc runt om i landet. Sedan är det långtifrån alltid som klubbarna är pigga att hänga på...

"Kvant 4-ever"