torsdag 16 december 2010

Full rusning till SM!

Alla ni som nu funderar på att spela SM i januari.
Ta chansen att anmäl er även i den öppna klassen.
Det skulle ju vara riktigt kul om även den blev stor som det "var förr i tiden".
Tänk vad kul om det blev ett startfält med 64 man (kvinnor i damklassen)
Reglerna säger att man får spela den öppna klassen vid mästerskap som SM och då får ju alla ställa upp trots ranking.
Det finns fler positiva saker om du spelar SM.
1. Klassen blir stor vilket är kul. Senaste åren har man behövt spela 2-3 matcher för att tillslut bli mästare. Det skulle vara fler matcher det är ju bara kul.
2. För er som inte är elitspelare finns ju chansen att få spela mot riktigt bra motstånd det är ju aldrig fel eller tråkigt.
3. För er som vill upp på rankningen. Poängen man får för att spela i högsta klassen är bra mycket bättre än för andra klasser och har du tur så kan det ge en rejäl skjuts upp på listan om du sköter dina kort rätt.
Anmälan HÄR
Så se till att ta chansen!

33 kommentarer:

Anonym sa...

Fast man får ju bara poäng om man lyckas vinna en match så det känns som att om man inte platsar i A-klassen finns det heller ingen mening att ställa upp i den öppna klassen. Iallafall inte förrän det blir en slags reaktionskedja: A-klasspelare ställer upp och B-klasspelare tänker "åh, han kan jag ta gem mot. Då ställer jag upp!", och så händer samma sak för C-spelare och sen D-spelare. Jag håller med att det vore jättekul om inte elit/öppna klassen alltid var minst. Men det är A-spelarna som måste ta första steget. Det är nog ingen runt klass C som skulle tycka att det vore kul att bli nollad av någon ur topp 10 på en stor tävling där resultatet dokumenteras och sparas till eftervärlden.

Anonym sa...

Jag tycker att alla klasser över C behöver göras större. Så här ser det ut idag för herrarna:

Elit: 1-16
A: 17-48
B: 49-112
C: 113-240
D: 241-

I så gott som varenda turnering är D-klassen den absolut största. Ibland händer det att C-klassen är lika stor. Man borde göra de övriga klasserna mycket större.

Eller så borde man göra så att om mna inte spelar så tappar man ranking eller helt enkelt försvinner från rankingen. Det är väldigt svårt för en ny spelare att klättra på rankingen när det ligger så många spelare där som inte spelat en tävlingsmatch på flera år. Speciellt för D-klasspelare eftersom över 71% av landets licensierade spelare är D-klasspelare (610 av 850).

Personligen tycker jag den fördelningen är väldigt sned och jag vill hävda att en av anledningarna till att bara eliten vågar ställa upp i den öppna klassen är att 71% av landets licensierade spelare är klassade som D-klasspelare.

Draken sa...

Vågar och vågar?
Känns lite fegt att inte försöka.
Om man vill förbättra sig så gäller det ibland flytta sig utanför "komfort-zonen".

Tror inte någon av de spelarna som tagit sig upp på rankingen har undvikit att spela för att de inte vågat...?

Anonym sa...

300 spänn för att bli nollad av Draken på 10 minuter (13 minuter om man drar ut på pauserna mellan gemen). Som hittat! :)

Gustav Z sa...

Jag är B spelare och draken har övertygat mig, klart som fan man skall ställa upp i Open!

Ju fler som följer samma exempel desstu större chans att man slipper Draken i första matchen. Och råkar man nu på honom eller någon annan stjärnspelare så får man väl rikta in sig på att slå bollen i bakväggen så många gånger som möjligt, efter att den träffat frontväggen då förstås!

Anonym sa...

Finns det någonstans man kan se vilka som har anmält sig i respektive klass, som det var för Stockholm Open? Om man ser att fler icke-elitklassspelare har anmält sig i den öppna klassen så skulle man bli lite mer sugen..

Anonym sa...

Jag tycker att SM bara ska ha en klass -Open. Det blir bara fånigt att ha SM i olika klasser. Vad är det för status att säga att man är svensk mästare i C-klassen? Och om man på köpet som man vinner C-klassen blir B rankad så är man ju inte ens längre C-spelare.

Nej, fram för EN stor klass där det är så trångt att man måste kvalspela för att komma in i 64 schemat!

Det ska vara mer status att säga att man kommit till 16-delsfinal i SM än att man vunnit B-klassen.

"Rasmus"

Anonym sa...

Det var det bästa förslaget hittills: att SM bara ska innehålla en enda klass.

Gustav Z sa...

En klass med kvalspel så att man som motionär får hyfsat mänskligt motstånd i första omgången.Plate för de som åker ut direkt. Jag ser dock ett problem. Med en sås tor klass kommer man inte kunna spela färdigt på 2-3 dagar och då riskerar antalet anmälda att sjunka drastiskt. Samt att en för lång turnering kan medföra att många åkt hem när det väl är dags för final och det blir tomt på läktarna.

Anonym sa...

64 deltagare ger 6 omgångar. Det klarar Draken och Hult av på tre dagar, speciellt med tanke på att de första 1-2 matcherna blir rätt korta. Semi och final samma dag kan dock bli lite tungt. Men det är de säkert villiga att kämpa sig igenom för att ha en större klass.

Ett SM med sex omgångar och eventuellt en kvalturnering innan vore episkt.

Draken sa...

@Rasmus Ja faktiskt lite så jag tänker också. Dock finns risken då att pga rädsla så blir den enda klassen ganska lite. Men helt klart dagens bästa förslag.

@Gustav Z Helt rätt inställning! Hoppas fler tycker likadant.

Sen kan jag hålla med ok att det kan bli saftigt med 600 för två klasser. Ska lobba för en reducerad startavgift om man även ställer upp i mästerskapsklassen.

Gustav Z sa...

Men om man har en klass med "bara" 64 deltagare så är det långt många färre än vad som brukar vara med i SM och det vore tråkigt. Behövs väl minst 128 schema för att hålla uppe anmälningarna. helst 254 schema (ej fullt då).

Anonym sa...

Grejen med att ha en turnering med sex omgångar (64 startande) skulle vara att de typ 32 eller 48 med högst ranking kommer direkt in i turneringen och så får resten kvala för de resterande 32 eller 16 platserna.

Det blir mer jobb för de som arrangerar turneringen och det kan bli så att man måste börja med kvalspelet redan på onsdag eller torsdag men det skulle verkligen göra SM till en tävling med det där lilla extra. Som ju SM ska vara.

Peter sa...

Men ett kvalspel som börjar innan fredag stoppar ju i praktiken de flesta ej elitsatsande spelare från andra orter än tävlingsorten. Och det är ju inte bra.

Anonym sa...

Ja, det är klart. Alternativet skulle vara att ha lokala kvalturneringar, ungefär som man gör i fotbollens Champion's League. Dvs dela upp kvalplatserna i förslagsvis fyra lika stora delar och ha fyra kvaltävlingar: i Stockholm, Göteborg, Malmö och... Sundsvall?

Eller så tycker man att det är helt okej att "bara" 64 personer spelar i SM. Det blir ju ändå en riktigt imponerande turnering, även om den skulle ha fler deltagande (och man därmed skulle dra in mer pengar) om man har 10-talet klasser.

Anonym sa...

Mycket bra idé med lokala kvaltävlingar! Det skulle man kunna ha en eller ett par helger innan. Då blir det som ytterligare en spännande tävling i sig.

Sedan tycker jag att man ska lägga alla SM samtidigt så att Junior SM och Veteran SM avgörs parallellt. Då får ju arrangören av SM substantiellt många deltagare och därigenom en bra ekonomi i arrangemanget.

Dessutom blir ju då denna SM helg ett "stort squashparty"!

Verkar som denna diskussion leder fram till riktigt bra idéer som kanske skulle läggas fram till förbundet?

"Rasmus"

Anonym sa...

Med tanke på att det här har blivit världens största diskussionsforum för svensk squash vore det tjänstefel av förbundet att inte följa diskussionerna här. :)

Peter B sa...

Tjena!
En klass i SM självklart!
Skapa ett smart plate system i kanske två led så att alla garanteras 3 matcher ex vis.

Har själv blivit nollad - det var Micke Hellström som stod för den hemska resan. Usch! Fast inte sjutton deppade man ihop för det.

Fram för en klass i Dam resp Herr!!

Peter B sa...

Jo en sak till!
Självklart skall man få poäng även i plateturneringarna!!

Peter sa...

Jag är fortfarande mycket skeptisk. Trist för de som åker ut i kvaltävlingarna. De lär ju knappast ta sig iväg till slutspelsorten bara för att titta. Och att titta på bra squash är ju en viktig del av tävlandet.

Pjealcloeb sa...

Några snabba:

Håller som självklart att det bara kan finnas en mästare på herrsidan och en på damsidan. Känns konstigt att kunna undra om det är "bättre att gå till kvarten i Open eller att vinna B?

Om målsättningen är att så många som möjligt ska både delta och samtidigt beskåda de bästa spelarna, varför då inte göra som Swedish Open och arrangera två tävlingar, en för eliten där bara de bästa deltar och det med rätta är förenat med prestige att vinna, och an annan för bredden där det är förenat med mer nöje att delta?
(Har själv (med god hjälp) arrangerat PSA-sanktionerad Open med 12+16 spelare i Herrar Open och 8 i Damer Open kombinerat med 250 spelare i motionärsklasser på 8 banor, med matcher från torsdag till söndag, med disco på fredagen och middag på lördagen osv. Kanonkul och lyckat för squashen. Chansen att både spela squash, se topp-squash och att umgås med squashvänner. Friskt vågat...)

Tror inte att det skulle vara lyckat att börja ändra på klassindelningarna. Det är skillnad på Herrar Elit och Herrar Open. Elit ska verkligen vara de "bästa". Open är för de som har "mod nog att testa på".

Anonym sa...

Vad menar du att det skulle bli för skillnad om man "döper om" elittävlingen till att heta något annat än det pöbeln spelar? För i praktiken skulle det ju bli så om man skulle "arrangera två tävlingar, en för eliten där bara de bästa deltar". Vad skulle skillnaden bli mot för hur det ser ut idag?

Visst, man skulle lösa "problemet" med att man kan bli svensk mästare i D-klassen, men det är ju verkligen ett icke-problem att någon som spelat squash i tre år kan skryta till sina polare över en öl på den lokala puben att han är svensk mästare i squash. "Alla" vet att det bara koras två svenska mästare i squash per år.

Pjealcloeb sa...

Till att börja med så döper man inte om "elittävlingen", då allt under E eller O inte är elit, men det var kanske inte det du menade?

Min uppfattning är att det formodligen är bra att flera klasser spelar samtidigt. Det kan leda till flera positiva effekter. Samtidigt tycker jag att det är mindre bra att det över huvud taget ska finnas en grund till att diskutera SM annat än some en klass på Herr- respektive Dam-sidan. Hur man gör under andra evenemang har jag ingen åsikt om. För mig är det stor skillnad på att påstå att någon tex "Vunnit HC på SM" jämfört med att säga att någon vunnit Platen eller om det spelas Monrad säga vilken plats man nått till slut.

Att kalla någon för "pöbel" får stå för dig, och vad "alla" vet kan inte jag svara på, men efter att ha läst kommentarerna är jag inte benägen att hålla med dig, men det är OK. Vi kan ha olika åsikter.

En åsikt jag har är att även de som bara spelat squash in tre år ska ha chansen att känna framgång, och glädjen att vinna någonting. Samtidigt vill jag att den som kämpat så länge som det forhoppnigsvis krävs för att vinna SM ska få ha den gjädjen som någonting stort att hålla på. Jag tror att den känslan blir mindr SM ska vara "för alla" och att alla ska ha chansen att vinna. Som sagt, alla ska ha chansen att vinna, men inte SM.

En annan anledning till att jag vill hålla SM som någonting exklusivt är att jag tror mig se ett samband mellan målsättningar, nuvarande turneringsspel och vad nästa generation har att sträva emot. Tanken att "jag spelar på SM" och att jag spelar "bredvid SM" har betydelse för mig som tränare. Påstår inte att jag har rätt, och tror att det är en diskussion för ett senare tillfälle.

Anonym sa...

Tack för bra synpunkter.

Det jag menade med att "döpa om" tävlingarna för alla förutom open till något annat än "SM" är att jag uppfattade att du menade att man ska köra allt parallellt precis som tidigare men att man ska ha olika namn på tävlingarna ("varför då inte göra som Swedish Open och arrangera två tävlingar"). Med det jag skrev menar jag att jag inte ser poängen med att ta den åtgärden eftersom den egentligen bara skulle innebära att man byter namn på tävlingen som alla förutom open-klassen ställer upp i. Och anledningen att göra det, spånar jag vidare, verkar vara för att ingen förutom vinnaren av open-klasserna ska få säga att de är svenska mästare. Jag menar att det är ett icke-problem om någon påstår sig vara "svensk mästare i c-klassen". Alltså: so what, liksom?

Men du, jag och alla andra som kommenterat i tråden verkar tycka att det vore bra om SM blev något mer exklusivt. Det är något förbundet borde sträva efter. Ett sätt att göra det skulle t.ex. kunna vara att, som redan föreslagits, ha ett fast antal platser i open-klassen och arrangera kvaltävlingar.

Helt klart är dock att det vore bra för svensk squash om SM-turneringen blev större. Och då menar jag inte klass A-D utan den riktiga SM-klassen (Open).

Anonym sa...

Tror att många, inklusive undertecknad, skulle vilja ställa upp i Openklassen, (kan väl inte vara någon skam att bli nollad av Draken?)och jag tror precis som sagts att det är viktigt att lämna sin comfort zone om man vill bli bättre.

Däremot är jag tämligen övertygad om att man måste rabattera priset, 300 spänn extra för att lira i Open tror jag avskräcker många, kanske även mig.

Draken sa...

Helt rätt.
Tyvärr fanns ingen chans för rabatt om man spelar två klasser.
Jag frågade tävlingsledningen om rabatt men det blev kategoriskt NEJ.
Man vill att folk ska spela en klass bara.
Så det är bara att punga ut 300 extra om du vill "leka med de stora pojkarna".
Annars kan du ju boka en lektion med undertecknad och spela så får du chansen en hel timme (eller halv om du inte orkar en hel).
Se http://www.facebook.com/pages/Squashdraken/152441021470500

Draken sa...

Någon mer som kan hitta ett signifikant fel i rankingen bland två spelare som gör stor skillnad nu när det närmar sig SM?

Anonym sa...

300kr för en klass är sjukt dyrt.
Nästan så man skippar att ens vara med...

Gustav Z sa...

Sådär!

Nu var man anmäld till både Open och B.
I´m coming for you Draken!

Fast nu ser jag att klassen heter ju elit??

Då kanske jag inte får vara med i den klassen...

och det är väl ingen plate i elit?? Då kan det blir lite väl tufft schema?

Blev lite nervig nu.

Gustav Z sa...

Jg tror inte Sebastian Viktor slog Hult i Stockholm Open.

Gustav Z sa...

God jul allihopa. Man får bara vara med i en klass i SM. Ingen open för mig med andra ord...

Anonym sa...

Trist. Det innebär förstås att de som organiserar SM inte håller med oss om att det vore roligt om SM-klassen (open) blev så stor som möjligt. Arrangörerna har inte samma mål för svensk squash som utövarna.

Peter sa...

Hejsan!
Jag har tagit mig friheten att fundera lite över det rankingsystem vi har och om dom funderingarna går det att läsa på

http://squash.bloggo.nu/

Tycker ni har kommit med många kul förslag och då inte minst detta med kvaltävlingar.

Vi behöver fler tävlingar i Sverige!

Vi behöver fler möjligheter att tävla och bli bättre!

Deltävlingar som väg fram till SM skulle kunna bli skitkul som jag ser det. Dessa kan ju ha karaktär både av "vanlig" tävling och som kval till SM.

För många år sedan hade vi även Internationella SM (ISM) och vad jag minns så var det jäkla kul.
Kanske något att ta upp?

Kolla även tanken på en stor hösttävling i Stockholm på min blogg.

God Fortsättning på 2011!!!
Håll racketen högt och var snabbt framme vid bollen!!