fredag 20 februari 2009

Något jag tänkte på bara?

Måste man välja att serva om man vinner lottningen?
Nu är det ju ingen fördel att få börja serva kanske man skulle få välja att ta emot istället?

Ta bort let?
Det skulle bara finnas poäng eller no let.

Domaren måste välja poäng eller no let. Skulle det funka? Tror man tänker en gång extra innan man begär let och det kanske blir mer spel på bollen om inte är helt säker på att få poäng.

Varför spelar de bästa tjejerna inga herrtävlingar?
Det finns nästan inga damtävlingar med bra motstånd men massor av herrtävlingar. Själv skulle jag nog spela alla herrtävlingar om jag var tjej och inte hade något motstånd på damsidan. Spelare som var bättre skulle ju finnas i överflöd.

Bara spela en match?
Valet att inte spela ut alla matcher eller åtminstone spela plate om man förlorar första matchen?
Hur många anmäler sig för att vinna? Är inte målet att få spela matcher?

6 kommentarer:

Mattsson sa...

>draken> serva om man vinner lottningen?
beror väl på vem man möter :-)

>draken> Ta bort let?
ja!

>draken> tjejer o herrtävlingar?
jag fattar inte heller det.

>draken> Bara spela en match?
ALDRIG! jag vill ha valuta för anälmningsavgiften. så många matcher som möjligt och helst till 5 game :-)
n.

Gustav Z sa...

Ta bort let:

På proffs touren tror jag mycket av tjatet kommer försvinna med de tre letdommarna. På motionsnivå så blir det ännu jobbigare för den stackars motionären som tvingas välja poäng eller no let hela tiden.

Tjejer i herrtävlingar.

Jag tycker det är dumt också men jag tror de är fega att jämföra sig. För att bli bra på damsquash behöver man nog iofs spela mkt damsquash på hög nivå. Tror inte det går genom att spela herrsquash på någon slags B-klass nivå. (har ingen uppfattning om hur bra de bästa tjejerna är, kanske är A-klass kanske är C-klass.) Men lite av varje skulle nog vara att föredra.

Att bara spela en match:

Tror draken menade just det att man skulle spela mer än en match??

En bra effekt av att bara spela en match är att du inte vill anmälla dig i fel klass.
Jag tycker det är tråkigt med folk som anmäller sig i för hög klass hela tiden. Det blir snedvridet i rankingen och det blir slumpartat vilken klass din motståndare håller i en turnering. Hade man inte fått det så hade rankingen blivit mer rättvis och alla matcher hade blivit jämnare.

Kul med ett post som inbjuder till disskusion.

Bryttne sa...

Letregeln är lite av en förbannelse för squashen MEN den är också på något sätt ett nödvändigt ont.

3 domare - fiffigt MEN faktum är att jag fortsatt tycker det är liiite rörigt. Om alla 3 dömmer lika inga problem men sedan finns det ju många varianter på detta som helt beror på var man sitter och ens egna avvägningar. Dvs det subjektiva elementet finns fortsatt kvar. Systemet är dessutom endast möjligt att använda på glasbanor så det löser väl inte några större problem.

Kanske skall man som i tennisen endast ett antal let per game. Om man beviljas let/poäng så har man kvar sina chanser men om man ex vis 5 ggr på ett game fått No Let så har man gjort sig av med sina chanser. Det bör göra att man blir mer försiktig med let begärandet.

Det finns mycket mer att säga i denna sak.

Må väl
Peter

Anonym sa...

Gustav Z: hur menar du att rankingen blir snedvriden om man väljer att ställa upp i fel klass? Om man är en C-spelare som spelar i A-klass, får man då för hög ranking (trots att man säkert åker ut i första matchen) eller får man för låg ranking eftersom man säkert åker ut i första matchen när man kanske skulle ha vunnit ett par matcher i C-klassen?

Byttnes förslag på let/stroke/no let är intressant och vore kul att se.

Gustav Z sa...

På mindre turneringar är det mer regel än undantag att folk anmäler sig för högt. Om A klassen består av b-spelare och b-klassen av c-spelare så kommer det gå inflation i rankingen pga av alla bonuspoäng som delas ut, samtidigt som man knappt förlorar några poäng på att förlora. Längre ner i rankingen spelar få poäng väldigt stor roll.
Mellan plats 200 och plats 150 skiljer det bara 14 poäng t.ex.

Bryttne sa...

Egentligen är detta med vilken klass man spelar ett ranking problem precis som många av er skriver.

Personligen tycker jag att det är olyckligt att man kan få minuspoäng.

Det gör bl a att det i bland är mer gynnsamt att inte spela alls än att förlora.

Visst kan man tycka att det borde handla om att vinna men jag är rätt övertygad om att det även finns en viss beräknande attityd hos en del spelare. Dvs det är viktigare att få en bra ranking än att spela bra matcher.

När man dessutom ifrån Squashförbundet inte får svar när man ställer rankingrelaterade frågor så blir det än värre. Dvs om man inte kan se logiken bakom sina poäng så blir det än tokigare.

Gör om rankingsystemet.
Låt spelare endast spela i en klass på tävlingar. Normalt sett skall man spela i "sin" klass men om det är för få deltagare bör man få spela en klass upp.

Oj, många tankar på en dag.
Peter