lördag 22 september 2012

Vem servar?

Om man vinner lotten skulle man inte få möjligheten att "ta emot" serven istället? Eller är det självklart att man ska serva?

För övrigt så tillbringar jag helgen på tränarutbildning som Svenska squashförbundet anordnar och David McAlpine har hand om tillsammans med Mike Cornish. David styr perfekt och Mike kommer med ibland korta och ibland långa inlägg som är ofta på pricken. Riktigt bra är det och även om jag har haft träning för juniorer och andra väldigt länge så är det otroligt mycket man kan lära sig. Sen som squashnörd är det ju helt underbart att få sitta och snacka om tex hur man rör sig till bollen och bryta ned det i delar.
Vi är 7 stycken i helgen och kul om det blir fler som går kurserna framöver.
Alla lär sig mycket känns det som och får många bra och roliga övningar att ta med sig.
Imorgon fortsätter det från 0900-1500 på Kungliga tennishallen om någon vill titt förbi.

Sen kom en annan fråga upp igår (på tränarutbildningen)
Vem ska serva när denne vunnit en boll i "Tysken" (Three-quarter kallas det också)?
Vinnaren stannar ju kvar och vanligen servar "utmanaren".
Men borde inte vinnaren serva?
Har sett att egyptierna gör så och för dem går det ju rätt bra.
Så från och med nu så bestämmer vi helt enkelt att den som vinner bollen i tysken servar och först i loserkön ställer sig i mottagar-rutan. Vinner man bollen så har man skaffat sig den rätten.
Tycker alla det är ok?

10 kommentarer:

Herr H sa...

I reglerna står det: "The spin of a racket decides the right to serve first." Det borde betyda att den som vinner lottningen inte får välja om hen ska serva eller ta emot, utan att hen ska serva först.

Christian Drakenberg sa...

Ja men man kanske ska ändra på det. Nu har man ju ingen poängfördel av att få serva?

Hen och Hen. Måste vara en journalist med språkpervation för att skriva det....;-)

Herr H sa...

Nej, men det kan väl fortfarande vara en fördel att serva, i alla fall på lägre nivå. Men visst skulle man kunna ändra på det.
Länge leve hen :-)

PJealcloeb sa...

Kul att det är kul med tränarutbildning.

Först lite kuriosa. I Sverige kallas det för "Tysken", i Tyskland har jag hört det kallas för "Der Engländer", (typ "den engelska) och i England kallas den i gamla böcker för "Calcutta". Gissar att det kommer av vem man lärt sig av, eller vart man först sett det. Hur som helst...

Mitt svar på din fråga är: Det beror sig på.

Med mindre starka spelare, och med blandade grupper, låter jag vinnaren returnera; jag vill undvika att en "svagare" spelare först ska stå och vänta på sin tur bara för att inte ha mycket till framgång med att returnera en serve från vad som sannolikt kommer från en av de bästa spelarna i gruppen. På det viset blir det i regel i alla fall chans till tre eller fler slag / rally.

Med bättre spelare låter jag vinnaren serva, då jag vill att det ska vara närmare tävlingsförhållanden. I regel med poängräkning, och då är "Three-quarter-court" i regel bara en del av "Combination Quarter Court" (1+2+3, 1+2+4, 1+3, 2+4, osv).

Med de nyare spelarna låter vi dem också oftast ha två servar, så de kan passa på och testa på lite olika varianter och öva med lite mindre marginaler.

//Peace!

PS Som utlandssvensk tillhör nymodigheter som hen till den högre skolan. Jag är glad om jag blir förstådd över huvud taget...

PJealcloeb sa...

En sak till, som jag är nyfiken på.

Är kursen en ESF steg 1, eller är det en svensk kurs?

Med David och Mike Cornish gissar jag att det handlar om ESF och att kursspråket är Engelska.

J. Malm sa...

"The spin of a racket decides the right to serve first". Detta tolkar jag som att den som vinner snurren får RÄTTEN att serva först. Och en rätt har man väl normalt sett möjlighet att avstå ifrån (alltså låta förloraren serva). I annat fall borde väl typ ordet skyldighet användas. (?)

Nalle sa...

En idé kan vara att man som i fotbolls världen har även rätt att få välja sida om man vinner racketspin.
man väljer att ta emot serven på en sida, tex sin forehand sida. jag skulle tycka det var skönt att trycka ner en cross i nicken det första som händer för att sätta ribban ;)

Bra BGP final för övrigt.

... åt hen!

Herr H sa...

I fotbollsvärlden gäller numera (i alla fall på högre nivå) att den som vinner slantsinglingen måste välja sida, förloraren får bollen.
/Daniel Hirsch

Anonym sa...

Om förebilden för vem som servar är Egypten spelar det väl ingen roll vilken sida man tar emot. rakt ner i plåten!!

Gammal nörd sa...

Hmmmmm.....
Missar nog något men tar det väl i alla fall. Nog sjutton har man en fördel av att serva?? En bra serve kan ju antingen ge poäng direkt (ovanligt) eller ge bra utgångsläge för att sätta press och därmed vinna poäng. Men som sagt - missar väl något.
Bra att fler utbildar sig till tränare. Nu skall vi bara jaga fler som vill bli tränade.
Skulle kanske en kurs i hur man skapar intresse för squash vara på sin plats? Ett par dagar där man delar erfarenheter och kunskap i hur man får fler att vilja spela och träna squash.
Kanske någon slags koppling mellan klubbar och hallar.