tisdag 31 januari 2012

Kval idag

Några korta resultat från dagen.
Ryder vann 3-1
Mustonen vann 3-1
Waller vann 3-0
Khalifa slog mig 3-0
Hörde att Alex förlorat men vet inget mer.
Här finns alla resultat HÄR

11 kommentarer:

Bryttne sa...

Hejsan!
Det skulle vara kul att höra lite om hur du ser på din match och kanske även Sebbes.
Vad är det dessa killar som, åtminstone siffermässigt, sopar banan med våra bästa spelare gör annorlunda?
Vad kan vi lära?

Christian Drakenberg sa...

Såg inte Sebbes han spelade i Norrköping.
Mycket kan vi lära framför allt kontrollen av bollen.
Om du lovar att inte säga till någon ska du här få det magiska tipset som gör bara de bästa vet och gör dig till en fantastisk spelare.
Lova att inte sprida det vidare bara!!
Här kommer det sitter du ned?
ATT SLÅ EN BRA LÄNGD NER I BANAN SOM GÅR NÄRA ENA VÄGGEN
sen tillkommer så klart en hel del andra saker som rörelse till bollen taktiskt kunnande mental styrka

Bryttne sa...

Tackar!

Hade det liksom lite på känn.....
Att nu få det bekräftat känns rätt bra för då kan jag säga:
Vad var det jag sa!!

Vägen dit torde väl stavas - Träning.
Eller?

Nu när hemligheten måhända har läckt ut. Tror du att det kommer att innebära att vi får se fler spelare som övar på detta?

Vill du veta vad jag tror.....

Anonym sa...

WTF! Det måste jag testa i helgen!

"Rasmus"

Christian Drakenberg sa...

Ja du brukar ju snacka om shots....gjorde du inte en kalkyl som visade att man vann bollarna i framplan?

Du tror inte att det finns någon som vill öva på det.
Det har jag också svårt att se.
Sitter och klurar på en del tankar efter att ha sett SM-et på Roslagen och bristen på (några undantag finns) kämpaglöd. (ska försöka utveckla senare)
Men det är inte helt enkelt. Vad har spelare för visioner och mål? Toppen av Sverige just nu ger en SM-vinst mängder med grattismail och 10000kr inte mer.

Bryttne sa...

Träffade Micke Dunder i Karlstad i förra veckan och vi började spåna om att ordna träffar där vi bjuder in riktigt vassa spelare, även fd toppspelare som Jan-Ulf och andra, för att berätta om sina erfarenheter. Vad är det man får ut av en satsning? På gott och ont. Slitet och belöningar i form av resor och vänner, erfarenheter, kontaktytor, självkänsla osv osv. Det är otvivelaktigt så att squash är en slitsport. Det krävs oerhört stora mängder tid på och utanför banan för att nå toppen MEN tänk att en dag få stå på Grand Central och lira TOC eller på en glasbana i Dubai eller Hong Kong med publiken tätt tätt inpå som jublar när du sätter dom där underbara bollarna.
Visioner skapar kraft!
Socialt aktiva klubbar som skapar en känsla av samhörighet är bästa grogrunden för visioner.

Anonym sa...

Vad får SM-vinnaren i kanot, skridsko eller orientering?
Knappast så fina prispengar som du talar om i squashen, eller?

Ändå törs jag lova att idrottarna i ovan nämnda grenar tränar rätt mycket mer än de flesta i vårt elitskikt!

Givetvis måste drivkraften vara något annat, i stil med det som Bryttne nämner här ovan. Såvida du inte har förmånen att få utöva squash som yrke - vilket är få förunnat.

En fråga, med dina intryck i färskt minne: hade en riktigt bra längd och mycket kämpaglöd gjort någon skillnad i din match?
Hade slutresultatet kunnat bli annorlunda, eller hade det "bara" gett lite mer poäng i varje game?

"Kvant 4-ever"

Christian Drakenberg sa...

SM-vinnarna i ovan nämnda tre sporter får säkert något liknande men kan nog både vara mindre eller mer. Dock är de alla tre olympiska idrotter och tillhör man toppen då får man en hel del tack vare det. Så alla de sporterna har ju lite mer morötter.

Men för att "lyckas" måste man själv lägga ned tid och göra en massa jobbigt. Det måste komma från en inre drivkraft från individen själv. Det är ingen annan som kan göra arbetet åt en. Tyvärr så är sporten lite för anonym och set blir tyvärr lite av resten som kommer dit. De flesta duktiga hamnar på andra ställen. Fotboll hockey etc...
Ibland har sporten tur men oftast inte.

Som svar på frågan så hade jag självklart varit ett annorlunda slutresultat med bättre längd och mer kämpaglöd skillnaden är inte så stor. Det är små saker som skiljer.

Bryttne sa...

Vad krävs för att bli riktigt bra?

Här har ni en helt underbar bok skriven av en av vår sports allra största någonsin:
http://www.amazon.com/Murder-Squash-Court-Jonah-Barrington/dp/0091475600

En annan är:
http://www.amazon.com/Geoff-Hunt-Squash/dp/0304293202

Slutligen har ju Nick Matthew nyligen kommit ut med en bok - den har jag dock inte läst.

För den som vill så har jag en massa material från Lincous och Gaultiers tränare Paul Sciberras. Det är dock på Franska och inte världens lättaste att läsa även om man är bra på språket.

Anonym sa...

Även Willstrop har nyligen skrivit en bok...

Pjealcloeb sa...

Så ramlade jag in här igen. Jag tror att det första som behövs är att definiera vad "riktikt bra" betyder. Att bli riktigt bra för att kunna idag kunna vinna SM ligger på en nivå. Att bli så bra att man kan kvala in till större PSA eller WSA eveneman kräver andra saker. Att bli så riktigt bra, att man är riktigt bra nog att vara topp 10 i världen kräver andra saker åter igen.

Mycket handlar även om resurser. Ett svar på vad toppspelarna gör annorlunda, som kanske är lite tillspetsat, men ändå sant, är att de efter de har tränat går och får behandling av sin physio eller osteo, för att sedan gå och ta del av den videobaserade taktikanalys som gjorts åt dem. Det går att visa ett samband mellan Madeline Perrys framgångar och tillgång till fysioterapi, precis som det går att visa på ett klar samband mellan Nicole Davids vinst/förlust+statistic och när hon har haft tillgång till en videoanalytiker från hennes squashförbund (att det påverkar så mycket kanske är ett tecken på behov av stöd från en bra prestationspsykolog, men det är en annan historia).

För en tid sedan var jag inblandad i några dagars träning då Laurens Jan Anjema var med (han var mellan turneringar och valde att inte flyga hem). Baserat på det skulle mitt svar på vad han gör bättre bli "ALLT". En annan spelare som är intressant är Alan Clyne. Den som spelat mot honom vet att det gäller att hänga med. Han spelar med högt tempo, håller bra längd och hindrar hans motspelare att göra mycket med bollen. Är det det som är hemligheten bakom hans framgång, eller är det att han, i alla fall statistiskt, har en mycket säker stoppboll på backhandsidan, så när bollen förr eller senare kommer up i det hörnet är chansen stor att den hamnar i nicken?

Eller, är det kanske så att hemligheten är att det inte finns någon hemlighet? Kanske är svaret hårt, heltäckande långsiktigt arbete med stegvis ökande kvalitet och prestationsförmåga. Funkar i andra idrotter, och baserat på det jag vet om tex Clyne och Perry så har båda jobbat hårt och målmedvetet i närmare tio års tid. De har en grund som gör att de är bättre än de flesta, men båda saknar förmågan att avgöra i mer än ett läge, vilket gör ett de ligger lite efter de allra bästa.

Om det finns någon hemlighet, so för mig sitter den i huvudet, för det är där som långsiktigheten, målmedvetenheten, planeringen, smartheten och utvärdering sitter. Men vad vet jag, mer än vad jag tycker...