måndag 12 september 2011

VM-finalen

Jag missade tyvärr finalen i lag-VM men hörde om att det var en hel del snack om de sista bollarna i tredje gamet. Vinkeln på detta klipp är kanske inte helt perfekt men så illa var det väl inte. Om den första bollen är fel eller ej går ju dock inte att se. Let bollarna efter är ju en bedömningsfråga.
Kul att även kolla på reaktionerna från lagen på läktarplats.
Skulle vara kul att höra vad Matthew sa till Ashour efter sista bollen i gamet.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Förmodligen något om droppen när Matthew hade gemboll. Matthew var så säker på att den var nere att han tyckte att Ashour hade kunnat medge det. Stroke-situationerna kan inte Ashour göra så mycket åt i efterhand, men om en boll är nere eller inte brukar spelarna se bättre än någon annan.

Gustav Z sa...

Man är ju inte direkt van att bedömma letsituationer från den vinkeln men jag tycker den första känns som poäng medan den andra känns som Matthew fiskar. Numera säger väl regeln att man skall slå i första läget och ramy är rätt snabb in i hörnan. Tror matthew försöker få den för delvis för att han tror att han skall få den som kompensatino och delvis för att han är lite nervös eftersom det är matchboll. Jag skulle också tippa på att första bollen är nere. När man dommarna är så osäkra så att den spelas om så tycker jag ofta den är fel... Vilda spekulationer här.

Anonym sa...

Jag förstår ärligt talat inte varför Ramy får en let i första läget när Nick har gameboll.
Han hamnar i bakvatten och jag anar att han hävdar att han slår i Nick på eftersvingen men inte faen är det lätt för det.
Problemet är som jag ser det tvåfalt:
- Ramy gör för första gången ett klart osportsligt intryck på mig och om inte spelarna är justa är squash nästan omöjligt att döma rättvist.
- Domarna gör ett svagt intryck som släpper en let i det läget.

Dom därpå följande situationerna är för mig mer bedömningsfrågor. Att avgöra om en boll är nere eller ej är svårt och jag hoppas innerligt man snart kommer på något sätt att göra detta till en icke fråga. Det gäller även dubbelstuds. Ser så många tveksamma plockar på tävlingar och blir så ledsen på brist på gentlemannaskap.

Anonym sa...

Jag håller med, men det är svårt det där när man träffar motståndaren i framsvingen. Jag tycker inte det ser ut som att Ramy väljer att sluta spela eftersom han tycker att hans slag var kasst. Nick slår i och för sig en grym cross som svar, men Ramy har bett om let långt innan dess. Regeln säger (väl?) att det inte var någon interference och att det därför inte kan bli let där men det händer ju ganska ofta att folk slutar spela när de har råkat träffa motståndaren och det kan jag tycka är ganska schysst ändå, oavsett om det är gemboll eller inte.

Men det såg inte ut som att han träffade Nick särskilt hårt och de här killarna har ju bäst kontroll i världen så jag hade nog dömt no let. Om jag vågat, för let är förstås den enkla utvägen i den situationen.

Anonym sa...

Första gången jag har upplevt matthew som osportslig. Å andra sidan - han hade inget att hämta i matchen. Ashour hoppade omkring och strålade av självsäkerhet. Matthew fick jobba dubbelt så mycket som Ashour för varje poäng.

Anonym sa...

Intressant. Vet inte riktigt när Nick skall uppfattas som osportslig.
Dock måste jag nog säga att jag själv rätt ofta har uppfattat honom som grinig och let jagande i andra matcher.

Anonym sa...

Ser på US Open finalen och måste erkänna att detta är sååååååå överlägset squash som TV sport att man bara kan buga!! Herre du min skapare vilken match!!!!

Anonym sa...

Det här med eftersvingen är intressant, regelboken är inte helt tydlig på vad som gäller.

Riktlinje 7:

1. Om motspelaren är alltför nära och har förhindrat spelaren skälig sving och blir träffad eller skulle ha
blivit träffad av racketen, ska domaren döma en poäng till spelare


2. Om spelaren stoppar spelet efter lätt racketkontakt med motspelaren, som gör allt i sin makt att ta sig ur vägen, ska domaren ge en let. Detta är annorlunda från den minimala störningen beskrivet i Riktlinje 6. Mängden kontakt måste vara tillräcklig att påverka spelarens sving, men otillräcklig för att hindra den

Rimlig Eftersving (skälig sving): Den handling spelaren gör för att fullfölja svingen efter att racketen slagit bollen. En eftersving är rimlig om den inte är överdriven. En överdriven eftersving är en i vilken spelarens racketarm är rakt utsträckt med skaftet nästan horisontellt, särskilt när den utsträckta positionen behålls längre än ett kort ögonblick. En överdriven eftersving är också när en utsträckt rak arm förs i en vidare båge än bollbanans. Domaren ska besluta om eftersvingen är rimlig eller överdriven.


Min tolkning av reglerna säger poäng till Ashour, sunt förnuft säger ingen Let och poäng till Matthews. Någon som verkligen vet vad som gäller?

/C

Herr H sa...

Angående let-situationen när Ashour tar emot serven: Definitivt inte poäng. Hans slag hindras inte av Matthew, vilket det måste göra för att han ska kunna få poäng. Möjligen blir han en aning störd. Om motspelaren stör ens slag, utan att förhindra det, ska det vara let, men jag tycker att han har tur som får ens det. Störningen är liten, tycker jag.
/Daniel Hirsch

Anonym sa...

Finns det ingen video från sista matchen? Darwish Willstrop?

Anonym sa...

Vilket käbbel, måtte detta aldrig bli en OS-sport, styr upp i regelträsket!