söndag 23 januari 2011

Stenhårt!

Har en smygande känsla av att dagens herr SM-final blir stenhård. Båda spelarna här haft relativt lätta matcher på vägen fram och borde vara fräscha i både huvud och ben.
Sen har jag också en smygande känsla av att det kan bli en repris från Jönköpings-SM där Anders Wahlstedt åkte hem från USA för bara en tävling och tog sitt andra guld. Dvs jag tror på att Gustav Detter går hela vägen idag och ger Malmö ett efterlängtat guld. Vet inte när de dig hem det på herrsidan senast.
Det borde bli mycket underhållande också då Gustav inte är rädd för att attackera och Hult kontraspelar sig igenom matchen.
Så ni som här chansen att ta er ner för att bevittna det ta den.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken sjukt bra match... Bästa match jag sett med svenska spelare.

Anonym sa...

Det var sannerligen en fantastisk match. Gustav såg starkare ut redan från början men när Rasmus började med evighetsdueller var det Gustav som såg ut att bli tröttast och tvingas försöka avgöra bollen för tidigt. Redan vid 8-8 i första tyckte jag att Gustav började bli allt långsammare och då gick han även på misslyckade avslut i nicken direkt på serv. Då kändes det som att om inte Gustav tar det första gemet skulle han aldrig orka hela matchen. Men han tog första och kom ut i andra med helt nya krafter. Rasmus å sin sida såg inte trött ut förrän i femte, men då var han rejält trött. Matchbollen var signifikativ för Rasmus trötthet då Gustav vann på en till synes enkel hård kross direkt på serv.

Gustav är en välförtjänt svensk mästare. Jag hoppas att han kommer tillbaka till Sverige för att spela fler turneringar och att han även deltar i landslaget.

Det ska bli intressant att se var han hamnar på rankingen.

Det vore kul också om brorsan Johan kommer tillbaka snart.

Anonym sa...

Jag tänkte på en grej under helgens matcher. I många sporter är det mot reglerna att jubla "mot" motståndaren. Dvs att vända sig mot honom och fira en vunnen poäng rakt mot honom. Det anses vara så osportsligt att man i många sporter har skrivit in i regelverket att det är straffbart. I t.ex. fotboll, innebandy, amerikansk fotboll, ishockey, etc, åker man på ett straff om man jublar mot sin motståndare. Det tolkas som att man hånar honom och sänder fel signaler till publiken.

Men så verkar det inte vara i squash. I herrarnas bronsmatch jublade Sebastian flera gånger "i ansiktet" på Carl-Johan. Detsamma gjorde Gustav i finalen mot Rasmus. Personligen tycker jag att det var riktigt fult gjort, lite som att sparka på någon som ligger eller mucka till slagsmål, men det eggade på publiken och domaren sa inte ett knyst om det så tydligen är det inga konstigheter. Det är något man gör på elitnivå i squash.

Iallafall om man kommer från Malmö?

Jag har sett liknande beteende på tennisbanan. Jag tycker inte om det där heller, men det blir mer påtagligt när det händer mellan två personer instängda i en bur där de ständigt brottas om T-positionen. I tennis har man ett tryggt nät som skiljer spelarna åt.

Gustav Z som är en van kommenterare av bloggen firade högljutt flera av sina bollvinster i den stenhårda och välspelade kampen mot Roslagens Jens Isinger, men aldrig på ett ojuste sätt tycker jag. Han firade med publiken eller för sig själv. Det var mycket trevligare att se.

// Onym, August N.

Anonym sa...

Jag såg Detter spela mot Foad samt i finalen. Jag tycker han tvärtom var den perfekta gentlemannen, nästan lite försynt om man jämför hur de andra spelarna "jiddrar" vid div let situationer. I bronmatchen håller jag med dig, men det var nog ett resultat av en betydligt gruffigare match (vilket dock inte gör det ok). Det var första gången jag såg Detter spela och jag tycker faktiskt att han var fantastiskt inspirerande att se på banan.

Anonym sa...

Även jag såg Detters match i andra omgången mot Foad. Och jag blev förvånad över hur otrolig cool och juste Gustav var i den matchen. Han brusade aldrig upp sig. Inte ens när han tyckte att domaren gjort ett helt felaktigt domslut. Jag kan inte påminna mig att han ens tog en diskussion med domaren. Där var han som du skriver en riktig gentleman.

Men i finalen var det ett par tillfällen där han vände sig mot Rasmus och jublade mot honom istället för med publiken eller för sig själv. Men det var ju SM-final och om det bara var jag som reagerade på det så kan det inte ha varit så farligt.

Det var inte min mening att smutskasta Detter. Han spelade fantastisk squash och var på det stora hela en gentleman.

Nej, det jag tänkte på var hur konstigt det är att det inte finns en regel i squash mot att håna motståndaren och hur uppenbart det blev i bronsmatchen. Eller det kanske är just för att squash ses som en gentlemannasport som en sådan regel inte finns? Den har helt enkelt inget existensberättigande eftersom man aldrig tänkt att den skulle behövas?

Bryttne sa...

Apropå detta med beteende på banan. Satt igår kväll och kikade på två matcher i New York. Den mellan Barker - H Ashour var intressant på många sätt. Intressant därför att intill mig satt Daryl Selbys far och bakom mig satt Peter B far. Tro mig det var många kommentarer.
På banan var det en KAMP med alla medel. Känner mig ytterst ambivalent angående vad som hände. Det var inte vackert att se dom gnälla och tjata, komma ut från banan osv osv MEN det var jävligt spännande. Peters pappa sa sammanbitet mellan fjärde och femte - I Love this!! Han menade då just kampen. I detta fall ansåg han att det var härligt att Peter inte böjde sig för Hisham. Oavsett hur det såg ut på TV så måste jag nog säga att det var rejält sebart på plats. En sak dock - det var MÅNGA domslut som kändes tokiga åt bägge håll (tack och lova).
Jättekul med Detter förresten!! Får väl ta reda på var han håller hus här i New York.

Gustav Z sa...

Tack Onym August N för att du tycker jag uppförde mig trevligt på banan:-)

Är det någon som med säkerhet kan svara på huruvida det finns någon regel för detta att "jubla" mot motståndaren. Jag reagerade också på det. Jag kan förstå att det kan bli så i stridens hetta, motståndaren är ju dessutom där dit man just slagit det dödande slaget och jag var lite osäker på om det var åt Rasmus Gustav Jublade eller om det var åt hörnet dit han slagit den perfekta längden. Tycker förövrigt att Gustav uppförde sig riktigt exemplariskt på banan förutom just den gången som redan behandlats.

Gustav Z sa...

Cred också till Draken som förutspådde segern, va det någon som såg tacktalet? hade varit kul att höra om Gustav tackade Sebastian och Christian för att de kört slut på varandra i kvarten. Det hade varit ädelt och befogat.

Anonym sa...

Kolla Nicks och Shabanas match från TOC!

Bästa jag har sett!

//TG