lördag 5 februari 2011

it ́s a man ́s world

Denna vecka spelas Swedish Squashopen i Linköping där det som vanligt kommer en mängd storstjärnor för att försöka vinna. Men mitt i detta har det seglat upp en match som många pratar om och är nog den match jag fått flest enskilda frågor om under senaste tiden.
Inna semifinalerna idag lördag ska en av världens bästa damer, Engy Kheriallah, utmanas av en svensk squashspelare, Olle Palmlöf.
En match mellan könen, MAN mot KVINNA, som ofta ger ett stort intresse.
Olle är rankad runt de 100 i Sverige och Engy runt de 20 i världen.
Frågan de flesta undrar är ju då förstås om vem som kommer att vinna.
Matchen ska spelas i bäst av 3 game och jag gissar att Olle kommer slita livet ur sig för att gå segrande ur striden.
För man kan ju inte torska mot en brud? Kan man det?
Absolut inte säger nog 50% om det. (vilka 50% får ni gissa..)
Hur ofta får man inte samtalet till squashhallen där jag jobbar där en svensexa ska äga rum och man vill få tag på en bra tjej som ska spöa brudgummen i en match. Han ska få tjejspö!
Är det inte lite felvridet ibland?

Även om jag kan tycka att matchen har ett intresse så kan man fundera lite på varför och sätta det lite i perspektiv.

När sökte lite info för att skriva detta letade jag på www.squashinfo.com
Där kan man läsa att ett av Engys "Career Highlights" är att hon gifte sig med Karim Darwish 2007. (Engys profil) Visst är det av intresse att hon är gift med en annan känd squashspelare. Men tittar man på Karims sida står det inget om att han har gift sig med Engy. Varför inte det?
Ok han är bättre rankad än hon så att hon kanske har gjort ett bättre "kap" men har svårt att se att det skulle vara det omvända om nu Engy hade varit en bättre spelare än Karim. dvs att det stog på Karims sida att hans "highlight" var att han gift sig med Engy
Tjejer hamnar ofta i den situationen att de måste bevisa att de är bra eller bättre än männen.
Men är det så konstigt att de får det svårt när det handlar om sportens värld och fysiska idrotter?
Olle är nästan 2 meter och väger nästan 90 kg. Engy har jag inga exakta siffror på men hon är nog inte mycket mer än 1.65 m och väger nog runt 60kg.
I muskelstyrka skiljer det många procent för killar och tjejer. 30% tror jag bara i mage rygg ungefär.
Så utgångsläget är ganska oschysst..

Vem har att vinna på denna match?
Engy får säkert något för uppvisningen rent ekonomiskt men värderingsmässigt har hon mycket att förlora.
Olle vinner säkert på att det är en kul grej och få spela på glasbanan inför mycket publik (dock hade han nog runt 1000000 igår kväll under På Spåret i SVT).
Swedish Open vinner också på det i och med uppmärksamheten och kan sälja mer biljetter.

Ville skriva detta för att få till lite av en diskussion om hur man ser på det och att man kan tänka lite på liknande situationer som ofta snackas om på kafferasten.

Vem vinner då matchen?
Tror och hoppas att Engy visar att hon är en världsspelare och vinner matchen även om Olle kommer att slita livet ur sig.


11 kommentarer:

gustaf sa...

Jaha Christian, vad står det på Din hemsida om vem Du är gift med?

Gustaf Drakenbegr

Draken sa...

Det står varken på min eller min eller min frus så det har ju inte riktigt med saken att göra.
Men visst en av mina höjdpunkter är att vara gift. Men det har ju inte så mycket med mina sportsliga meriter att göra.

Peter B sa...

På sin tid tävlade man i USA i långdistans mellan häst, hund och människa. Vad gav det?
Vi har en omåttlig lust till att kolla på sånt som är liiite udda och då inte minst tror jag detta med könsperspektivet är givet.
Är inte detta samma typ av frågor som vi ställer oss när vi undrar om en Björn Borg i toppform och skulle ha en chans mot Nadal om Nadal fick spela med samma rack, skor, underlag osv som på Borgs tid? Ointressant? Jo, men kanske kul ändå och vi älskar att spekulera. Det känns rätt så ofarligt och jag tar det med en klackspark.
Tror även dom som såg matchen Olle lirade idag gjorde så.
När det gäller jämförelser mellan män och kvinnor inte minst inom idrott så får jag för mig att det är något som framförallt män älskar. Visst är det någon typ av chauvinistisk osäkerhet som lyser igenom. Lite larvig. Lite knäpp.
Fast väldigt ofarlig. Nu tävlar man i schlager på TV - rätt tramsigt men kanske kul.....
Det som är riktigt bra är dock att du luftar frågan!! Härligt med ifrågasättande tycker jag!!!!

Gustav Z sa...

Så vem vann?

Och vem vann mellan Barrington och Hult?

Lite seg uppdatering nu...

Draken sa...

Engy vann 12-10 i tredje. Dvs 2-1 då de spelade bäst av tre game.

Draken sa...

Fick just svar av Rasmus han torskade 10-12 i femte tyvärr.

Gustav z sa...

Rasmus har spelat fantastiskt i helgen då, tyckte även han spelade mkt bra mot barker. Kul att han hunnit ladda om efter en säkerligen tuff förlust i sm. Bra att egny vann!

Peter B sa...

Siffrorna mellan Hult och Barrington måste vara bland det konstigaste som skådats. Eller?
Att Hult spelade bra mot Barker vetefaen om jag kan hålla med om. Tror Rasmus vet att jag tycker väldigt bra om honom som spelare och inte minst uppskattar hans jävlar anamma MEN mot Barker hade han inte chans och jag tyckte personligen det var en alltför stor skillnad för att kunna uttala mig om huruvida han spelade bra eller inte. Tyckte Rasmus kändes nervös och spelade under sin normala förmåga men som sagt skillnaden var för stor. Det blev aldrig någon match.
Ledsen att behöva säga det men jag tycker att Case var rätt ointressant i år. Nick var helt enkelt för bra - hade Pilley lyckats så hade det blivit mycket mer spännande men att det bidde en femma tror jag berodde på underskattning vilket gjorde att han var mindre aggressiv än normalt. När han släppte loss som mot Selby så var det klasskillnad.

Domarkursen var intressant på flera sätt men jag kommer att återkomma till det ämnet. Det är kärt.

Jo, behållningen var nog egentligen morgonsnacket med Fabbe om juniorsquash. Fasan vilka krafter vi har i det här landet. Låt oss värna och uppmärksamma dom. Nu pratar jag om er som jobbar med juniorer. Vår framtid!

Gustav Z sa...

Jag tycker han spelade bra. Plockade poäng både på shots och press, sen är ju barker på en helt annan nivå och jag kan köpa argumentet att skillnaden är så stor att det är svårt att säga hur bra Rasmus spelade men bara det att han i vissa bollar styrde Barker var bra tycker jag. Men du kanske har högre krav än så på vår (näst) bäste. Håller även med om att tävlingen var lite tristare kår även om det är lite svårt att jämföra när man ser matcherna på datorn. Dock kul med så pass bra elitklass genom möjligheten att anmälla sig efter kval förlust. Kul också att finalen gick på glasbanan så man får mer för pengarna på finaldagen, vet inte om det var här jag framförde den iden förra året, bönhörd none the less.

Herr H sa...

Jag tänkte inte på matchen mellan Olle och Engy som om en kille kan slå en tjej, mer som ett jippo där en svensk kändis spelar mot en av squashens damstjärnor. Men jag är väl naiv. Trodde innan att Engy skulle vinna (lätt att säga nu, haha) och efter att ha sett matchen måste jag säga att hon var snäll som gav bort ett game.
Håller med om det töntiga i att det under hennes karriär står att hon är gift med Karim. Men det är definitivt han som gjort kapet, hon är fan så mycket snyggare än han.
/Daniel Hirsch

Draken sa...

Se artikel som James Willstrop har skrivit. Kanske har lite med det jag skrev om.

http://www.yorkshireeveningpost.co.uk/sport/other-sport/squash/squash_james_willstrop_column_feb_22_1_3103339