tisdag 17 augusti 2010

Stroke, please?!

Gå först in och läs ännu en krönika från Sveriges flitigaste och bästa squashkrönikör.
se HÄR

Sen läs nedan:

Bra åsikter men jag tror att spelarna kommer att lösa detta ganska bra trots alla farhågor.
Nu utgår man ofta från att alla spelare kommer att spela på som vanligt och begära "Let" som innan.

Men kommer inte spelarna att se till att dels:
*Flytta på sig mer då det absolut inte vill hamna i vägen för inkommande motspelare och då ge iväg poäng för det.
*Försöka spela på fler bollar och ta en "lite" större kurva runt sin motståndare när man är på väg till sin boll för att undvika att få en No Let.
Båda ovan gör nog att utrymmet ökar då spelarna ska runt varandra.
*Sen vågar jag lova att spelarna kommer att spela på fler bollar istället för att försöka "fiska" efter enkla poäng. Vem vågar fråga efter "Let" (och förvänta sig en "Stroke") om man inte är helt säker på att få det?

Sen kan man undra om vad man egentligen ska begära i fortsättningen?
Inte "Let" i alla fall det kan man ju inte få...

Borde man inte begära: "Stroke, please"

8 kommentarer:

Ling sa...

Kan bli riktigt spännande att se hur detta kommer funka. Jag hoppas verkligen att det kommer bli en förbättring och om så, att man gör regeln generell.

Men visst kommer väl let finnas kvar för situationer där man håller inne slag pga säkerhetsskäl?

Anonym sa...

Till Ling: det som USA:s proffstour räknar som let-situationer - omspel - är fallerande material (trasig boll?), dold boll där domarna inte kunnat avgöra om bollen varit rätt eller fel samt turning vid bakväggen.

Som jag uppfattat det kan en spelare inte avstå ett slag p g av motståndarens position och tilldömas omspel. Utfallet blir stroke eller no stroke.

Personligen anser jag att domarna har utrymme i dagens regelverk för ett flytande spel. Det går att göra markeringar mot "fiskande" spelare - yes let, make more effort next time or...

Sedan har naturligtvis spelarna det största ansvaret. Tyckte att Australian Open uppvisade flera matcher där spelarna gjorde sitt bästa att nå bollen.
Inte minst i den fantastiska finalen mellan Matthew och Ashour.
Det går om man vill...

Det var också bra att domarna försökte undvika "cheap strokes". Utvecklas det till praxis väljer många att spela på fler bollar - ger bättre spelflyt.

"Kvant 4-ever"

P.S Skönt att du är tillbaka, Draken.

Peter sa...

Intressant diskussion om något väldigt viktigt. Om exkluderandet av let kommer att innebära en förändring till det bättre eller ej vet jag inte men visst är det värt ett försök?
Faktum är ju att No Let och Stroke borde vara vanligare än Let åtminstone om man följer den käcka domarbeslutshjälp som finns.
Det lär inte bli lättare för domarna men vem sa att livet skulle var lätt?

Draken sa...

Tack Kvant!

Men det där domslutet "yes Let but more effort next time" är ju helt uppåt väggarna.

Om man nu gör fel finns det ju ingen "en gång är ingen gång".
Att ge en person Let men samtidigt säga att nästa gång så måste du göra mer för att få Let?

Lite som att släppa en dubbelstuds för att säga att "nästa gång du tar den på två studs så kommer jag att döma den fel men denna gång så klarar du dig för att det är första gången"???

Hårdare bedömningar från början ger lättare mot slutet.

Och ja Peter följer man linjerna i domartänkandet så ska det ju vara minimalt med lätt om man hårddrar det. Som de nu kommer att göra i USA men med en liten begränsning.

Se kartan här http://www.squashplayer.co.uk/rules.htm och läs direkt vad som står och prova att göra domslut efter det.

Tror det blir bra!

Draken sa...

För den läsglade (och squashnördige jag själv inkluderat) finns en bra sida där det skrivs mycket bra om just reglerna. gå in på http://www.squashmagazine.com/vcm/squashmagazine/RULES/Rules_of_Game/index.html Se där även Henrik Löfvenborg i action.

PL sa...

Vad händer om en ok boll på väg mot sidoväggen träffar moståndaren med dessa regler?

Gustav Z sa...

Bloggen lever! tack draken, nu kan jag sluta trakassera dig på FB:-)

@PL den frågan hade jag med tänkt ställa.

"Poäng tack" hör jag ofta mindre erfarna motionärer än mig själv fråga efter på hallen, tycker det är vettigt att man säger vad det är man vill ha! Med nya reglerna blir det förståss enklare.

I bästa fall kommer nya reglerna leda till att spelare lär sig spela lite mer medvetet. Man kan inte slå bollen på ett sätt så man riskerar att hamna i vägen. Man måste beakta varje slag mer noggrant. Mindre "Hawaiisquash" och mer "Schacksquash".

Sen är det ju inget som säger att Kalle Kula och ...Skogshuggare inte kan välja att spela om vissa bollar ändå om de dömmer själva.

Pavulans sa...

Jaha, då kan jag berätta att det som händer på USAs sk "proffstour" inte är att ta på något större allvar. Det är alltså fråga om en pajjas, Joe McManus som har valt att stå utanför systemet, och gör det med buller och bång, internet och lite hjälp av El Hindi, Palmer och White. "Touren" består av några inbjudningsturneringar med lokala förmågor och inbjudna. Skulle bli förvånad om det överlever 2 år. De sk stjärnorna får nog betalt för att leka med. Det hela har INGET att göra med seriös professionell idrott på lika villkor. Dunder et al, kolla källor. Naturligtvis är alla numeriska begränsningar av let rent trams, och kan i bästa fall användas på 1 april.