tisdag 20 april 2010

Hjälp till i en C-uppsats

Anders Tellné håller på att skriva en C-uppsats och behöver fakta om skador i samband
Han läser Idrottsmedicinska programmet (inriktning inom idrottsvetenskapliga programmet) via Umeå Universitet och gör nu sin C-uppsats där.
"I min C-uppsats har jag tänkt jämföra vad litteraturen beskriver gällande squashskador (skadehistorik/frekvens/
mekanism/rehabilitering/etc) samt göra en egen forskningsstudie (på en utvald population) och jämföra de fynden med fynden från litteraturstudien. Till detta söker jag squashspelare som kan tänka sig att deltaga som testpersoner (enkätintervju).
Som testperson i min studie kommer du att få svara på en rad frågor gällande din idrottsliga bakgrund, skadehistorik och lite följdfrågor gällande skadan/skadorna(mekanism/
rehabilitering/etc).
Självklart är alla testpersoner anonyma."

Klicka på länken för att öppna enkäten, och skriv då in "squash" som lösenord.
Då jag har en deadline med C-uppsatsen vore jag oerhört tacksam om samtliga svarar på enkäten inom ca 1-2 veckor.
Länken: http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=KIOEKI_2815098e
Lösenord: squash
Enkäten tar ca 10-15 minuter att genomföra, jag önskar att Ni ej stressar Er genom denna enkät då frågor kan misstolkas och därmed ge mig felaktiga resultat.

20 kommentarer:

PJealcloeb sa...

Jag har precis svarat på enkäten. Var inte direkt uppmuntrande läsning för mig själv. Känns som lite som om squashen inte direkt är hälsofrämjande, men tror knappast att det kommer att stoppa mig. Det finns konstgjorda höfter, kostgjorda knän, ledband av GoreTex och allehanda skruvar, metallstänger och dyl. Förlitar mig på att Fobers Magazine visste vad de gjorde när de untnämnde Squash till världens mest hälsosamma sport - för det är ju så himla kul! Just nu håller jag mig mest till Monkey Doubles, för då kan jag ju titta på min partner och förvänta mig att han ska göra allt springande ;-)

Gustav Z sa...

Det är inte fysiskt hälsosamt men psykiskt. Någon sade att det borde kosta 1500:- I timmen för mig att spela eftersom det motsvarar en timme hos psykolog. Väldigt sant...

Ola K sa...

Har inte svarat på enkäten så jag vet inte om det är något speciellt ni syftar på men personligen upplever jag squashen som en förhållandevis "mjuk" och för kroppen skonsam sport. Inte så många maxruscher, inga slag där man tar i - om man jämför med t.ex. badminton och tennis som jag tycker sliter otroligt mycket mer på kroppen, många fler maxlöpningar, nästan varje bollduell innehåller slag där man tar i (badminton; smasharna & tennis; serven och både forehand- och backhandslag så fort motståndaren tappar längd och man får chansen att avgöra) dessutom kombinerat med många höga upphopp (badmintonsmashen) och fler tvära vändningar. Personligen upptäckte jag squash för ca 6 år sedan efter att varit tvungen att lägga av med både fotboll, badminton och tennis pga skador och än så länge håller jag (hyfsat i alla fall:)), peppar, peppar...

Anonym sa...

Ola du snackar inte om grönsaken squash nu va? ;)

Gustav Z sa...

Jag håller med dig i allt du säger!

Det enda problem jag har är att squashen är så låg så det sliter på rygg och jag får muskelskador i lår och rumpa. Annars är det rätt skonsamt.

Många tror det är farligt för knäna men eftersom det är så få vändningar minimeras ju vridskador så det håller jag inte med om.

Läste någonstans att Squashare är mer stressade än andra och jag fick faktiskt migrän som Junior första gången på en squashbana. Problemen blev värre och värre tills jag slutade (annan anledning) och sen försvann de över åren, nu när jag började igen 8 år senare så har det smugit sig tillbaka men är än så länge inte alls lika ofta eller kraftigt som innan.

PJealcloeb sa...

Jag kanske är ett extremfall, men squashen har för mig medfört ett antal resor till akutmottagningar, läkare och sjukgymnaster. Stygn in ansiktet efter att ha blivit slagen av min motspelare (eller rättare sagt elev). Hjärskakning efter en närkontakt med en galning som inte hade koll på var jag, bollen, eller han själv befann sig på bana. Brutet finger efter att ha blivit slagen på handen av en spelare som inte rigtigt hade vett att be om en Let. Vristskada efter att ha halkat på ett halt golf under ett försök att returnera en stoppboll. Men som sagt, jag har haft detta som mitt jobb och därmed haft med många "mindre begåvade, och mindre vetande" att göra.

När det gäller knäskador stämmer det nog att det är färre akuta skador än i många andra idrotter. I squash handlar det mycket mer om ett upprepat nötande, där knän utsätts för påfrestningar upprepade gånger i samband med svingen; rotation i kombination med dålig hållning och ofördelaktigt fotarbete.

Ger numera alltid samma instruktion till de "Strength & Conditioning Coaches" jag jobbar med: Prioritet ett är inte längre att höja prestationsförmågan. Istället är högsta prioritet att undvika skador (vilket i sig i regel sparar både tid, pengar, frustration och förberedelsemöjligheter).

Till sist, varför inte svara på enkäten om det hjälper squashen?

Anonym sa...

Vem är du Pjealcloeb? :)

//TG

PJealcloeb sa...

Kort svar, lite kryptiskt: Det beror på "var du är" när du frågar, inrikes en sak, utrikes en annan, och ibland båda.

Ett lite längre sådant: Jag har haft squash som mitt jobb rätt länge nu, och de senaste decenniet i huvudsak i utlandet. Försöker hålla ett öga på vad som händer "hemmavid" och funderar på hur jag skulle kunna göra en insats. Har haft en vana att säga vad jag tycker och är inte alltid diplomatiskt. "Gömmer" mig bakom Pjealcloeb i en förhoppning att det jag säger i alla fall ibland leder till någon form av tanke och inte bara till ett avfärdande för att det kommer från en viss person.

En handfull av de som regelbundet kommenterar här vet vem jag är, och kommer till och med ihåg mig från "förr".

Som en god vän skulle sammanfatta det hela: "clear as mud".

Draken sa...

Solklart fall av dimridå.....
Men jag är en av de som vet.
Kan vara svårt att lista ut vem du är men kan vara bra att gömma sig ibland. Fortsätt med övervakningen från utsidan det kan vara bra med folk som inte alltid är så politiskt korrekta.

Anonym sa...

Ett j*vla svar där döh.
Vart är du någonstans utomlands då? Tränar du squash på högnivå?


//TG

PJealcloeb sa...

Döh? Tar det som en komplimang ;-)

Om jag tränar på hög nivå som spelare? Nej, och vågar påstå att det har jag aldrig gjort, annat än när jag jobbade i England spelade jag i en liga som hade en trea i världen ihop med en nia en topp 50 och en handfull andra som var f.d. brittiska juniormästare, osv. Det var tätt och tufft, så jag är nöjd med att ha spelat upp till nummer två, även om det var med varierande resultat...

Som tränare har jag jobbat med spelare på alla nivåer från nybörjare till internationell elit, både på junior och seniornivå. Detta inkluderar medaljörer på JEM, vinnare på ESF JGP tävlingar, och på seniorsidan både en bunt PSA och WISPA spelare. Jag har jobbat i två nationella program som tränare (Sverige inte inräknat). Jag har jobbat både i Europa och i Nordamerika.

För närvarande är jag tillbaka i Europa och jobbar med det jag kanske är bäst på, nämligen att utveckla träningssystem och program. Inom det förbund jag för närvarande jobbar för ansvarar jag för dess elitverksamhet (vilket omfattar spelare från en topp tio i världen ner till regionala aktiviteter, även om flera av dessa spelare har sin "egen tränare"). Jag jobbar också på att utveckla tränar- och ledarutveckling, integrering av stödfunktioner som "strengt & conditioning", videoanalys, idrottspsykologi etc i den grenspecifika träningen (för grupper från U13 och uppåt, och hoppas att detta kommer att börja introduceras nu till försäsongsträningen inför nästa säsong). Med uppdrag från det Nationella "Riksidrottsförbundet" är jag inblandad i att plita ihop kursplanen för ett nationellt talangjaktsprogram inom racketsporter. Och en hel del annat, framför allt pappersarbete med rapporter, budgetar, möten osv. Jag har varit här under en säsong, och mitt kontrakt löper på ytterligare 1 + 2 år (med ett sparkrav på nationsnivå som kan komma i vägen).

Om detta är bra eller dåligt lämnar jag till andra att avgöra, och om det är viktigt om det är bra eller inte. Jag vet av erfarenhet att vid de tillfällen jag försökt göra en insats inom svensk squash har det lett till intet, och jag sällar mig till dem som tror att det har mycket att göra med att jag inte har in skånsk dialekt eller att jag grundar mitt tänkande på att det går bra för svensk squash bara för att det i vissa delar går hyfsat för Malmö, och däri bottnar det mesta av att jag här väljer ett för mig inte allt för svårknäckt Pjealcloeb om de har varit mer länge nog och tänker efter lite.

Mer än så blir det inte, utan hänvisar till Christians kommentar, även om jag efter den här kommentaren mer eller mindre utgår ifrån att någon kommer att "avslöja" mig...

På återhörande.

PS För ett antal år sedan var det någon som frågad om mig på en hemsida, vilket ledde till en rätt nedvärderande kommentar som avfärdade mig med att jag jobbat med "alla, inklusive David Palmers brorsa". Det är inte sant. Däremot var jag tränare till David Palmers son Chris...

Anonym sa...

Mailadress?

PJealcloeb sa...

Jodå, flera stycken ;-)

Men det var väl inte det du syftade på?

Anonym sa...

Ha-ha-ha...

Gustav Z sa...

Bjälklöv ngt kanske, I don´t know?

PJealcloeb sa...

Nehej, som sagt, jag har inte en skånsk dialekt, vilket Micke Bjelkedahl hade senaste gången jag träffade honom.

Gissar att frågan om en mailadress skulle tolkas som om jag har en mailadress att lämna ut:

me@pjealcloeb.com

Får se om någonting intressant dyker upp.

Anonym sa...

Tack!

Men du, David Palmer har ju bara en dotter?


//TG

PJealcloeb sa...

Den David Palmer jag menar var ordförande i USSRAs (US Squash) ungdomskommitté och har en son som heter Christopher.

Inte lika spännande längre va?

Anonym sa...

Haha! Kolla din mail.

Ola K sa...

@mysteryman: tänkte svara på enkäten ikväll om det nu kan hjälpa squashen... Tills dess tänkte jag dela med mig av den stora tabben att påstå att jag har klarat mig hyfsat från skador i squashen... sen jag publicerade mitt inlägg har mina problem med höger hälsena förvärrats, det har dykt upp en ny skada i vänster knä där jag stundtals inte kan belasta det över huvud taget och eftersom jag aldrig har vett att vila så har knäskadan lett till en överansträngning i höger höft så nu har jag problem med att belasta även höger ben. Trodde jag skyddade mig med mitt peppar, peppar - men icke! Nåja, nu har jag kanske mer att bidra med till enkäten...