lördag 10 april 2010

En klubb med anor?

Vet inte riktigt vad man ska säga om helgens spel i elitserien. Luften gick liksom ur när man tidigare i veckan fick veta att Linköping som leder elitserien beslutade att inte åka upp till Sundsvall för att avsluta serien. Laget som redan innan helgen var klara för slutspelet.
Reaktionerna bland spelarna i elitlagen uppe i Sundsvall har varit många och bara negativa. Fler har försökt komma på löpningar på hur man ska "sätta dit" Linköping för deras beslut. Skälet verkar vara att det saknas spelare att skicka. Det är danska mästerskap samt slutspel i finska ligan och även högskoleprov som stoppar fler av spelarna. Linköping som idag spelade div 1 i Karlstad trots att de nu saknade spelare. Plockar man inte uppåt och lämnar wo i den lägre serien istället för att göra det i den högsta serien? I elitserien där man spelar om att bli svensk mästare
Det är dåligt och tråkigt på så många plan. Sundsvall som har sin första elithelg någonsin får inte visa upp de bästa lagen. Lagen räknar på var det är bäst att hamna i sluttabellen för att undvika superlaget Linköping i en ev. semifinal.
Hoppas verkligen att förbundet hittar en bra väg ur detta och att påföljden kommer att kännas. En avstängning känns absolut inte fel. En bojkott skulle inte heller vara fel.
Linköping som sökt att arrangera slutspelet lär nog ha svårt att få det nu...
Kommentera gärna Linköpings beslut. Rätt eller fel? Gör man så?

28 kommentarer:

WebbSfären sa...

Katastrofdåligt av LSK. Det visar dessutom en ny sida av problemet att inte bygga sitt lag på klubbens egna spelare. Det är jättetråkigt att man kan vinna SM genom att till så stora delar basera laget på influgna spelare och inte på de spelare som finns på klubben i vardagen.
Förbundet bör absolut hitta ett strängt straff i det här fallet, men inte strängare än dagens regelbok säger. Eventuella disciplinåtgärder måste alltid vara förutsebara för klubbarna, annars blir det ännu mer cirkus. Jag har ingen aning om vilka möjligheter förbundet har, men om det känns som att man som lag kan komma billigt undan med något sånt här får förbundet fundera ut något nytt till nästa säsong.
/Daniel

Bryttne sa...

Visst är det uselt! Sanktion javisst men glöm inte diskussion om varför det blev så här tokigt.
Vill gärna höra Linköpings förklaring förstås.

Lite säger det väl också om Elitseriens status. Tänk om vi hade haft starka sponsorer och Linköping agerat så här. Vad hade hänt? Inga mer pengar!!

Vi får kanske det vi förtjänar?

Jag är och har alltid varit starkt emot att vi inom Svensk Squash flyger in spelare som idag. Om utländska spelare skall spela i laget så skall dom BO här. Dom skall träna med laget och på så sätt bidra till den nödvändiga utvecklingen av vår squash.

Ola sa...

Naturligtvis är det skandal att det blir wo i en elitseriematch, men tyvärr visar väl det lite varför squashen är så liten och inte har ett stort anseende i sportmediasverige.
Jag menar om vi inte själva tar sporten på allvar, hur ska vi då förvänta oss att omgivningen gör det?

Tecken på att vi inte själva tar sporten på allvar vimlar det tyvärr av. Hur många seriematcher har man inte varit på där det t ex inte ens funnits en resultattavla. Hur många andra sporter har lottningar till tävlingar som kommer ut ett par dagar innan tävlingen ska ske?
Uppdateringar av seriespelsresultat haltar stundtals.
Det finns fler exempel som jag inte kommer på just nu på oproffsigt hanterande av vår kära idrott.

När det gäller straffavgifterna för wo, så ska de naturligtvis vara klart högre än den kostnaden det inneburit att åka. Det skulle nog ha en avskräckande effekt.

Det ideala hade varit om alla elitserielag bestått av ett gäng som bor och tränar på samma ställe, men hur många lag av elitserieklass hade vi haft då? En medelväg är att begränsa antalet tillåtna utländska spelare till en eller möjligen två.

Anonym sa...

Linköping är ett stort skämt! Varför bestämmer inte elitserieklubbarna att man endast få spela med en eller två utländska spelare?

Bryttne sa...

Hej!
En fundering över sanktion.
Kan det inte vara så att man vid WO som inte beror ex vis på att en olycka gjort det omöjligt att delta inte får spela nästa omgång.

På det sättet skulle ex vis inte Linköping få spela första matchen i slutspelet.

Skäl som att Högskoleprovet gick just då är ju i och för sig rätt ok tycker jag nog MEN inte tusan kan ett helt lag hamna på provbänken??

Dickens sa...

Jag hörde att om man i pingisen så åker man obönhörligen ner till sista serien (div 7) om man lämnar mer än två w.o.
Jag tycker att man måste bestämma sig för stadgar för hur det ska fungera och sen följa dom.

I det här fallet kanske Linköping måste spela för tomma hemmaläktare, hehe... ;-)

Jag tycker oxå det är lite synd med alla influgna spelare, det bevisar ju inte vilken "stad" som är bäst (gör det väl inte i fotboll heller). Samtidigt så är det ju bra att få upp nivån på elitserien...
Men kanske 2 utländska spelare vore något. Vad gäller idag?

Tack för sist Drakenberg. Kul match i Örebro. Ni skötte er galant och det kom en massa juniorer i söndags.

Draken sa...

Tomma läktare den var bra då tappar de ju otroliga intäkter.....
Men att bli nedflyttad kanske är en bra idé. En sådan regel måste väl dock skrivas så att man kan få lämna w.o vid tex olycka på väg till spelort vilket är svårt att råda om. Men att bara inte komma borde straffas mer.
Idag finns bara reglerat om att det får vara max en "utländsk" spelare i varje lag. Och "utländsk" menas då med att man kommer från område utanför EU. Så att två finnar en dansk och en sydafrikan är helt ok att ställa upp med.

Och kul att det kom juniorer de är ju de man hoppas på. Vi får tacka för en förträfflig domarinsats. Vi behövde ju aldrig komma upp i de där 5 let som det pratades om.

Dickens sa...

Nä, det var ju ett par solklara let-poäng som du inte ville ta :-)

Utländsk skulle jag klassa som "icke-svensk" medborgare. Hur tänker man annars med utländsk? Nä, inför att utländsk är "icke-svensk".
Personligen tycker jag inte det är skoj med alla utländska spelare som man ändå inte vet något om och man vet ju oftast hur det slutar. Plus att den inte känns helt rättvist (tycker t ex det är kul att Sundsvall kör på med sitt lag och faktiskt vinner lite matcher).
Hur ser du på det, som ju får lite "bättre" motstånd?

Precis! Förbundet borde sätta sig ner och skriva ner vad som gäller vid w.o. så är det inget snack. Även ta med olyckor etc.

Hehe, hörde du förresten att Hults bil pajade i Sköllersta så jag fick hämta honom och han fick bo hos mig :-)
Dom där ynglingarna...

Draken sa...

Lite krydda med utländska spelare är ju alltid kul men tycker det går till överdrift ibland. Hade önskat att klubbarna såg lite längre framåt. Vet inte vad det kan vara värt att vinna ett guld med ett gäng helt betalda spelare. Men visst har man pengar att lösa det så varför inte. Det går inte att stoppa om man inte reglerar det på något sätt. Men som jag förstår det så kan man inte reglera det inom EU.
I Tyskland har de en överenskommelse att bara använda en utlänning per match men skulle någon göra det ändå går det inte att stoppa.
Jag tycker man kan hålla det vid en utländsk spelare utan att behöva använda konstgjord andning för att vinna serien.
Vet att det är lite kluvet bland lagen i elitserien så det kommer nog stå kvar som det är.

Segt ned bilen jag kom dock hem utan problem.

Gustav Z sa...

Tycker inte förbundet skall flytta ner Linköping. Det är bara sämre för elitserien etfersom det inte finns något lag som står och knackar på dörren för att komma in.

Skulle dock vara intressant att höra om de själva tycker de är värda att ta Sm-guld, om inte så skulle de kunna ge slutspelsplatsen till Stockholm SK.

Joachim sa...

Låt Linköping vara kvar!

vi i karlstad kanske gör ett försök till nästa säsong innan ålderdom och krämpor sätter definitivt stopp för oss. (det vill säga om vi vinner serien naturligtvis)
/Joachim

Gustav Z sa...

Ja gör det Karlstad!!!

Hade varit ritkigt gott med 8 lag i serien, då kan man ju nästan tro att det är en vald och inte för att det va så många som ville vara med.

Anonym sa...

Mejlsvar skrivet till Peter Bryttne tidigare idag del 1 (av 2):

Jag jobbar i Sälen denna vecka, läser mejl, men brukar inte läsa bloggar. Har dock hör via ett par mejl till från egna klubben att det debatterats en hel del.

Fr a letade jag och Andre efter spelare. Jag hade bett både Andre och Gustaf att hjälpa till att hitta spelare då jag jobbade mkt förra veckan; jour över påskhelgen, dagtidsarb som vanligt månd-torsd+ kvällsmottagning LHCklin onsdag, körkortsutb med dottern tisd kväll, jour torsd kväll och natt, åkte sedan 0600 på fred morgon till Sälen för att arbeta som backdoktor.

Finland hade sitt slutspel, så ingen av våra finnar kunde spela. Rasmus Nielsen kunde ej heller. Jesse E har slutat spela och hoppat av laget.
Anders Thoren, Fredrik J (nästan första gången han är skadad), Janne Zimdahl är skadade.
Henrik P, Samuel N, Gustaf G, Adam L, John S, Elias A skrev högskoleprovet i lördags. Anton J var sjuk, Filip L i Turkiet (=våra 17-21årinar).
Mårten fick jag inte tag i (bortrest på påsklovet?).
Själv var jag enligt ovan i Sälen (jour söndagsdygnet).
Calle Remle kunde enbart spela lördagen men ej söndagen.

I slutändan var Andre enda spelaren som var tillgänglig. På hans initiativ bestämde vi gemensamt på torsdagen att vi inte skulle ha ngn möjlighet att få ihop ngt lag så jag kontaktade på torsdagen de lag som vi skulle möta (intersquash-Bolbol, Malmö Pieter S., +arrangören Sundsvall (Fredrik A) + mail till TT på förbundet och meddelade att vi inte kunde få ihop ett lag. Vi tyckte att det var justare att snabbt meddela på torsdagen så de andra lagen hade chans att ändra sina hotell- och resbokningar.
En som jag inte fått direkt svar från var Martin G som tydligen kunde spela lörd och som blev kontaktad av Calle R. Dessutom hade de via Erik B (jobbat i receptionen på squashhallen, kunde själv ej spela), men ordnat en tredjeman trol på fredagen, som jag inte vet vem det är. Det var därför de åkte och spelade i Karlstad.
Listan jag letade spelare efter har jag hemma o inte i Sälen så det är möjligt att jag glömt bort ngn ytterligare vi sökt efter. Vi kunde inte hitta ngn ytterligare om vi inte skulle börja söka i juniorernas nybörjargrupper. Det hade inte heller varit ngn bra lösning att komma med Andre + ett par 13 åriga nybörjare till Sundsvall.
Jag tycker själv att det var mkt tråkigt att vi inte fick ihop ngt lag, men jag la mycket tid sen kväll - tidig natt under förra veckan på att få ihop ett lag. Det största problemet för oss var att nästan alla våra yngre spelare skrev högskoleprovet på lördagen (6 st).
Dessutom har jag tyckt att det är ojust mot andra lag när vi tidigare under säsongen spelat med så pass varierande styrka på laget. Jag har tidigare varit tveksam till att så pass många utlänningar spelar i elitserien; en kostnad för alla lag, svårare för egna juniorer att platsa och sämre lagkänsla. Detta kan givetvis tyckas ologisk då vi har tre mycket bra utlänningar i vårt lag. De elitspelare jag frågat har dock tyckt att det är nyttigt att få möta lite varierat bra motstånd i serien och inte enbart samma svenska elitspelare varje gång.

Anonym sa...

Mejlsvar tidigare bidag till Peter Bryttne (del 2 av 2):

Bakgrund till detta:
Jag tyckte för 1.5 år sen att vi åter måste få elitseriesquash i Östergötland. Få ställen i Sverige har så många bra (om ej helt unga spelare): Anders T, Fredrik J, Andre och Rasmus H (som pluggar i Lkp) i Linköping samt Daniel F och Blomquistbröderna i Norrköping. Enligt den ursprungliga planen skulle vi ha ett lag tillsammans med namnet "4de Storstadsregionen" som vi hoppades kunna bli sponsrade av. De hade dock inget marknadsbolag då, sköts upp ett par ggr, men när de fortfarande efter ca 7-8 mån fortfarande inte hade ngt marknadsbolag och inte kunde skriva ngt kontrakt sprack iden. Det blev då bråttom att få ihop ett rent Linköpingslag; Andre kontaktade då 4 spelare; vi hoppades att ett par kunde spela för oss, men alla svarade ja och ville absolut spela. Första helgen i Linköping försökte vi avstyra ngn av spelarna då vi hade en för mkt men ingen ville ge sig; hävdade att det bara var denna helg de helt säker kunde spela och absolut ville spela i Lkp. Laget blev då överdrivet bra, vilket är trist då laget senare omgångar varit klart klenare.
Ursprungsplanen var ett lokalt förankrat östgötalag med samarbete Linköping- Norrköping (ny hall + bra för spridningen av squashen i Sverige), vilket i slutändan blev ett lag men för stor utländsk övervikt och en alltför klen hemmaspelarbas då alla våra äldre, men fortfarande duktiga, spelare varit långtidsskadade. Vi kommer absolut göra en förändring av detta inför nästa år.
Jag ska försöka som ickeBloggare även försöka lägga i detta på Drakenbloggen (går det med så lång text?).
Det blev ett långt svar men jag ville även lämna en del bakgrund om laget. Man kan misstänka att reaktionen på bloggen (som jag ska gå in och läsa nu) blivit större då laget i grunden är så pass bra. Om vi legat klart sist i grundserien hade möjligtvis reaktionen blivit ngt mindre.
mvh Håkan Gauffin LSK

Gustav Z sa...

Det är klart att reaktionen blivit klart mindre om ni legat sist. En stor anledning till varför det inträffande är upprörande är ju för att ni köpt ihop ett lag som spöar skiten ur andra lag tills ni är på säker mark för att sen inte ha pengar/ork? att skicka ett lag till Sundsvall, eftersom ni måste ha pengar kvar för att köpa in era spelare till slutspelet så att ni kan ta SM-guld.

Jag menar inte att ni är så beräknande men det är ju så det ser ut utifrån. Därav måste påföljderna bli så allvarliga att sådan taktik inte tillåts förekomma och framförallt inte lönar sig.

Bryttne sa...

Helt klart är väl att Linköping försökte MEN frågan är utgångsläget inte blir fel med alltför många utländska spelare?

Himla bra av Gauffin att ändå försöka ge en klar ärlig bild av förloppet. Linköping är ett måste för Svensk squash så allt prat om uteslutning tycker jag är mycket förhastat.

Ingen ville nog ha den situation som uppstod.

Viktigt nu att klubbar och förbund sätter sig ner och diskuterar hur vi vill att squashen i Sverige i allmänhet men också serier i synnerhet skall utvecklas. Ambitionen måste vara att vi skall få vår sport att växa rejält på bredd och topp.
Nu tror jag inte att det räcker med några enstaka aktiviteter utan det behövs ett antal grepp som sedan kontinuerligt jobbas på. Det kan då handla om medial bevakning, skolaktiviteter, tävlingars upplägg, tränarutbildningar osv osv.
Visst vore det spännande att se ett väl genomtänkt helhetsgrepp!!

Med ett sånt kan man undvika situationer som denna med Linköping tror jag.

Gustav Z sa...

Självklart har Linköping försökt. Det stora felet är, tycker jag, att det går att köpa till sig ett helt lag för att vinna elitserien. Det är ganska lätt att tro att detta ger stora vinster för klubben i form av intresse och medial uppvaktning. Eftersom det är tillåtet, så pass lätt och relativt billigt så är det lätt att det blir lite förhastat tror jag.

Man har ingen långsiktig plan för sitt elitserielag och vips när proffsen inte kan så står man där utan spelare.

Hur länge har Linköping inte vetat att det var slutspel i Finland och beroende på vad Nielsen gör så borde man väl antingen bokat upp honom för längesen eller börjat planera för att han skulle vara borta. En vecka innan känns lite i senaste laget tycker jag.

Nu tror jag iofs att linköping har en långsiktig plan för sitt elitserielag och att detta hände just nu kanske bara är en serie olyckliga omständigheter. Men det är regelverket som gjort det möjligt.

Draken sa...

Nielsen var hemma i Danmark och spelade Danska Mästerskapen (han förlorade i en hård femma mot Kristian Frost i finalen) så det borde inte heller ha kommit som en överraskning att han inte kunde.

Dickens sa...

Mitt förslag:
- Inför max en "icke svensk" i varje lag, dvs som inte är svensk medborgare. Går inte det pga EU-standarder så kan man väl ändå försöka hålla det som policy (har gått förr). Det skulle bli en roligare och jämnare serie där även lag som Sundsvall och ev Karlstad kan vara med och tampas under sina förutsättningar.
- Svenska Squashförbundet bör dra upp riktlinjer för vad som händer vid t ex flera w.o. Det är faktiskt katastrof att ett elitlag inte kan få ihop folk till en helg. Nu tror jag detta var en riktig oturshelg för Linköping.

All for now folks!

Anonym sa...

Högskoleprovet går att göra vart som helst. Då kunde de ha varit 2 som spela på lördagen och sedan ett fullt junior lag på söndagen.

Anonym sa...

Ja med lite framförhållning hade man kanske tom kunnat lägga lördagsmatchen sent så att alla kunnat spela då.

Anonym sa...

Tid och datum för Danska Mästerskapen, finska slutspelet och högskoleprovet har varit klara väldigt länge. Det är konstigt att det kom som en överraskning för Linköpings lagledning. De tre skadade "gubbarna" kan man förstås inte planera för, men i övrigt var det ju inga större konstigheter som man hade kunnat planera för långt i förväg. Trist att det blir så här. Det är ju ändå elitserien det handlar om, och där tycker man att det ska vara lite ordning.

Anonym sa...

hej håkan
hela den här förklaringen tycker jag tyvärr inte håller. faktumet att ni står kort om spelare är uppenbart dålig framförhållning. finska omgångar kan knappast dyka upp som en överraskning, högskoleprovet går att skriva på annan ort mm. istället för att lägga ner spaltmeter med runtsnack varför inte prata om problemet att ni faktiskt haft en usel framförhållning och ni har för få spelare som prioriterar laget. detta problem skulle ej försökts att lösa samma vecka, uppenbart.
hade förväntat mig mer.
att för övrigt skriva om jourer i sälen som både du och jag vet är kompveckor där det finns stora förutsättningar att byta pass är svagt.
lägg korten på bordet
fabbe

Janne G sa...

Man kan ju undra varför förbundet inte har agerat och ställt in samtliga matcher den helgen. Det verkar ju som att allt i norden pågår, slutspel i finska ligan, danska mästerskapen och högskoleprovet. Det är ju bäddat för totalkrock. Jag tycker inte att man bara ska kasta skit på linköping. Drakenberg som verkar vara en klok man tittar inte längre än näsan e lång, när han enbart lägger skulden på Linköping. Nä förbundet borde ta åt sig all kritik i det här fallet.

Draken sa...

Min näsa och och de andra lagens näsor (troligen de flesta andra som varit inne här och tyckt) räcker så pass långt att se att det fanns 6 andra lag som såg till att vara på plats för att spela sista omgången i Svenska Elitserien.

Kritiken man kan ge till förbundet i detta fall är att reglerna för wo är lite för slappa.
Men det har de nog förstått själva också då det nog kommer att ändra på det nu i framtiden.
Så det positiva vi får ut av detta är att det troligen inte kommer att hända igen utan att de lag som "kluddar" får en större börda i form av högre böter eller möjliga nedflyttningar.
Ett brev har gått från alla elitklubbar (utom en) till Linköping som förhoppningsvis kommer med ett svar på det och hur det ser på saken.

Så förhoppningsvis får vi "ut en pudel" av detta och så går alla vidare och vi fortsätter att spela denna underbara sport som jag gissar alla gillar då det rör upp känslor när någon trampar på den.

Anonym sa...

Högskoleprovet kanske iof kan tyckas lite viktigare än en match i "elitserien". Inte konstigt att man vill fokusera på det, och rätt fokus får man knappast om man ska flänga runt stressad och skriva det på annan ort.

Bryttne sa...

Danska Mästerskapen, Finska Mästerskapen, Högskoleprovet och alla andra stora dagar runt om i världen - Om vi skall ta hänsyn till allt mellan himmel och jord vid serieplanering så funkar väl ingenting längre.
Då kan vi välan skippa Elitserie hockey och fotboll. Tänk er alla högtider och sånt som vi skulle behöva ta hänsyn till där.

Detta är ju för katten åter till pudelns kärna - skall vi ha utländska spelare och i så fall hur många? Om dessa gästarbetare skall få påverka hela seriens upplägg så tycker jag själv att det har gått alldeles för långt.

När jag spelade i Frankrike innan deras boom kom igång så fick inte vi internationella spelare delta i varken seriespel eller tävlingar som klassades som Nationella.
Istället fick rankades vi och spelade tävlingar i Premier Serie Internationale. Alla dom duktiga fransmännen ställde förstås också upp i dom internationella sammanhangen.

Dom flesta av oss internationella spelare bodde dock i Frankrike vilket är en stor skillnad mot vad vi ser runt om i världen idag.

Kanske finns det någon lärdom att dra vad vet jag?

PJealcloeb sa...

Jag inser att det är ganska enkelt för mig att tycka så här på säkert avstånd från Sverige, men jag kan inte låte bli att undra:

-Är det bara jag som utöver frågan vilken sorts elitserie svensk squash ska ha undrar varför svensks squash ska ha en elitserie?

-Hur många av de som tycker här tar också och framför sina synpunkter på tex årsmöten, både för att göra sin röst hörd, och för att mer eller mindre tvinga fram information och planer från förbundet?

Vilken roll har förbundet i detta, och vilken roll har klubbarna i detta?

Min personliga uppfattning är att detta är ett av de synliga symptom på den sjuka svensk squash och Svenska Squashförbundet lider av: Kortsiktighet blandat med mer kortsiktighet och en brist på att lära sig av tidigare erfarenheter.

Känns som vi har varit här förut!

Det är enkelt att prata om en begränsning av utländska spelare, men för mig blir det lite svårare då detta ställs mot hur lång tid det tar att fostra inhemska spelare som ens är i närheten av de utländska alternativen.

Det är kanon att det byggs nya banor, öppnas nya klubbar och satsas på squash igen, men var finns samordningen, den långsiktiga gemensamma planeringen och stödet från förbundet kombinerat med insikten att det till i slutänden är upp till klubbarna och de individuella spelarna med deras tränare att faktiskt göra det mesta av det hästjobb som krävs?