onsdag 10 mars 2010

Tankar efter elitserien

Helgens behållning från elitseriehelgen känns som matchen mellan Magnus Wedin från Sundsvall och Ola Jangbecker, Malmö. Ola som alltid har något nytt ess i rockarmen och hittar på alla möjliga saker. Men Wedda som har sin grund i badminton visade också ett brett register. Konstiga volley och sena undanläggningar. Tror man skulle kolla mer på de andra racketsporterna och plocka bitar till squashbanan. Ta tex tennisspelarnas naturliga volley som kan avgöra det mesta.
Ola vann till slut med 15-13 i fjärde men fick sträcka på sig rejält. Helgen i övrigt verkar lida av en viss baksmälla efter Case Swedish Open. Kan bara själv känna att säsongen tappade fart i samband med att helgen i Linköping var över.
Fighten om slutspelsplatserna är ju princip redan avgjorda och nu får nog lagen "sikta in sig" på vilket motstånd man vill ha i semifinalen. Linköping tycker jag känns som ett lag man vill undvika. Intersquash kan man inte räkna bort men medverkan från deras proffs känns mer sporadiska men kanske är uttänkta. Lite synd om den enda Linköpingsspelaren Gustav Gauffin kan man tycka efter att ha tagit karriärens första elitserievinst på lördagen för att sen petas på söndagen för ännu en legoknekt. Troligen för att legomannen ska få ihop 4 matcher för att få spela i slutspelet men man skulle kunna tänka lite mer på framtiden.
Damerna var också nere i Malmö och Stockholms SK leder med två poäng inför avgörandet i Göteborg.

Nästa elitevent blir Malmö Open där den fortsatta kampen om de åtråvärda lag-EM-biljetterna troligen avgörs. EM spelas i Frankrike detta är och det är fem som ska åka och det kan bli hårt om platserna. Några spelare känns säkra men bakom dessa kan det bli hårfint. Några nerver sviktade i helgen och kan kanske avgöra men det blir inte helt enkelt att plocka ut ett lag.

Innan nämda EM är det en sista elithelg kvar då alla lag ska upp till Sundsvall för att avgöra semifinalsutseendet. Hoppas kunna komma upp till Sundsvall innan dess och kolla lite på de där konstiga slagen. Kan man få en lektion kanske av Wedda eller någon av de andra badmintonlirarna?

4 kommentarer:

Bryttne sa...

Det här blir långt och spretigt. Efter min fundering kring squash som Olympisk Vintersport på SquashZag har jag fått blodad tand.

Återigen kan jag bara säga att detta med importerade spelare, som kommer för att spela matcher och sedan åka hem, håller tillbaks mer än det utvecklar Svensk Squash.

Kanske har elitserien spelat ut sin roll i sitt nuvarande format?
Kanske är det så att vi behöver skapa någon typ av Europaliga. Där får man chansen att möta toppspelare från olika länder. Vänja sig vid tävling på internationell nivå med allt vad det innebär.

Å andra sidan tycker jag vi är rejält dåliga på att utnyttja resureser som Romain. Herregud, karln kan ju så mycket squash. Han och Christian skulle utgöra basen i den Svenska tränareliten. Runt sig skulle dom forma en apostlagrupp som sprider kunnande runt om i landet.

Det är härligt att det byggs nya banor i Örebro men det är tragiskt att vår elitsquash är så dålig sett ur ett internationellt perspektiv. Utan en gångbar elit är det kört medialt och även vill jag påstå därmed kört att locka ambitiösa ungdomar.

Den ungdomssatsning som idag till stora delar görs av några individer utan direkt stöd är fantastisk men dom behöver stöd!!!!

Svensk Squash Juniorfond har nu fått ett konto som ni kan sätta in pengar på. Ambitionen är att skicka iväg en lovande junior redan i sommar. Minsta insats är satt till 500 kronor men man kan förstås även sätta in pengar som samlats in via fler personer.

Mer info om detta initiativ kommer.
Dessutom skapas nu en hemsida för detta ändamål.

Målet är fortsatt - En svensk spelare bland världens 10 bästa inom 10 år.

När det gäller idrottsgymnasiets förmåga att dana toppspelare blir jag mer och mer tveksam MEN jag kan och hoppas jag har fel.

Vi behöver hitta och utveckla talanger runt om i hela Sverige. Att bli en bra squashspelare är till mycket stor del ett personligt ställningstagande. Stora påfrestningar och en hel del uppoffringar men också förbaskat mycket kul under resor och tävlingar.

Konstigt egentligen - för några veckor sedan fick jag besked om att mitt knä är kass och att jag inte bör spela squash. Trodde intresset skulle dö ut men tvärtom nu brinner lågan än kraftigare.

Jag tror det behöver till rejäla förändringar inom Svensk Squash och jag tror att det behöver börja hända NU. Slut på finlir och tassande. Nu behövs det en tydlig plan för hur vi går vidare. Är vårt förbund moget denna uppgift?

Slut i rutan.

Wedda sa...

Hej! Kul att bli omnämnd i din blogg. Du är alltid välkommen upp till Sundsvall för en lektion:), även om jag tror att vi skulle få ut betydligt mer av det. Med tanke på våra resultat skulle vi nog behöva att du kom upp flera gånger:)

Anonym sa...

All show no go!!! :-)

Draken sa...

Va?