söndag 8 november 2009

Lika lön?

Grattis Peter Lindroth som tippade bäst i helgens tipstävling. Han hade 5 rätt och var klart bäst med 71% rätt.
Peter får ett set Powernick 18 och två grepp från Dunlop för sin insats.
Närmast bakom Peter hade 3 rätt.
Lättast var det att tippa i openklassen och svårast var motion där ingen hittade vinnaren.
Nästa tipstävling blir SM där vi kör en ny tävling ska försöka fixa bra priser till denna tävling. Återkommer om det.

En fråga kom upp under helgens tävling där damerna visade visst missnöjd med att prispengarna i herrklassen var 4 gånger större än damerna.
Det är ju alltid en svår fråga men borde inte det vara lika lön för lika arbete? Nu kan man kanske tycka att herrarna hade ett starkare startfält men damernas kanske skulle vara bättre om summorna varit lika?

18 kommentarer:

Gustav Z sa...

Lika lön för lika arbete? Då borde tvåan få lika mkt som ettan då? Och vinnaren av B-klassen och C-klassen mest eftersom de var tvungna att spela en match till för att vinna?

Varför får vinnaren av Stockholm Open i Tennis mer än vinnaren av Göteborg Open i Squash? Är inte det väldigt orättvist? Det handlar om intresse och intresse har en direkt koppling till konkurrens. Det var ca 90 anmälda herrar i GBG Open mot ca 6 damer. Få hade varit gladare än jag om det ställde upp 90 damer i en squashturnering men det är inget troligt scenario inom en överskådlig framtid. Hade det ändå gjort det så hade vinnaren fått 4000 precis som herrvinnaren. Chansen är dock stor att Josefa inte hade vunnit i den konkurrensen liksom chansen är stor att Rasmus inte hade vunnit om det varit 1200 herrar som ställt upp.
Därför får Josefa nöja sig med 1000kronor och Rasmus får nöja sig med lika fjuttiga 4000 kronor, men eftersom konkurrensen inte är större så får de iaf ngt alls.

Bryttne sa...

Jäklar också, den där Rasmus håller visst på att bli en liten mardröm.
Missnöje med prispengar?
Ja,varför skall det inte vara som i proffstennisen där damerna spelar bäst av tre set medan männen spelar bäst av 5. Lika lön för lika arbete?
Svensk damsquash håller en nivå som tyvärr är så låg att det känns smärtsamt. Nej, jag tror inte att prispengar kommer att göra något åt det. Vi behöver hitta unga tjejer villiga att verkligen satsa. För väldigt många år sedan i Sydney fick jag köra slagträning med Heather McKay som då var damsquashens odiskutabla mästarinna. Hennes träningsdos var minst lika tuff dom killarnas. Klart att hon hade det lite tufft mot Australiens bästa spelare men dom var å andra sidan världsspelare av klass.
Vi har kvinnor som kan hemskt mycket squash - Tina Dahl vet väl fler olika övningar än någon annan - men tyvärr så känns det som om vi inte använder dom. Kvinnliga förebilder krävs från barnstadiet och upp.
Nej, lika prispengar tror jag inte är lösningen. Den är betydligt mer komplex än så. Eller hur - Kära squashförbund. Ni satsar ju mycket möda på tjejer på squashgymnasiet i Malmö. Hur lätt är det att få dom att satsa?
Vi behöver en nationell satsning med fokus på klubbnivå. Vi behöver fler eldsjälar som brinner för att stödja squash på alla nivåer. Sätt nu för tusan igång och stötta det jobbet!!
Oj, nu klagar jag igen.

Jag har några frågor som jag undrar om ni kan hjälpa mig att besvara:
Varför är det så svårt att få sponsorpengar för att stötta ungdomar?
Varför är det så få tävlingar?
Varför är det så få tävlande på dom flesta tävlingarna?

Hörde att tävlingen i Götet var lyckad och det är bra. Det behövs minst 10 tävlingar av den klassen per år skulle jag vilja säga.

Vänligen
Peter

TG sa...

Men Gustav, Hult spelar ju exakt lika många matcher som Jenny?
Va har de med 90 deltagande herrar att göra?


De är inte få med tävlingar internationellt men ont om pengar och man får ju tyvärr åka själv isåfall.

En idè är att du Drakenberg tar över TT:s post.
Då kanske det händer något i Squash-Sverige.

GöttoBlandat sa...

Är det könsfördelningen i breddklasserna, ABCD & motion, som avgör om herrarna får mer lön än damerna?

Var inte herrarna dubbelt så många som damerna i Openklassen? Dubbla lönen skulle möjligtvis vara en rimlig diskriminering.

Gustav Z sa...

@ Göttoblandat

Det är inte rimligt att bara se på vilka som spelar i elitklassen eftersom de som spelar i ABCD-motion ändå konkurrerar med dem som spelar i elitklassen. De som spelar i elitklassen har varit tvugna att ta sig förbi alla i de lägre klasserna för att få stlla upp i elit.

@ TG

Det jag menar är att lika lön för lika arbete inte är applicerbart när det handlar om en sportslig prestation som skall belönas. Lika lön för lika arbete resonemanget faller på sin egen logik.

Anonym sa...

Peter, du frågar varför det är så få tävlingar och att det behövs fler eldsjälar. Sluta konstatera problemen som alla redan vet om och börja agera då istället. Vad är det som gör att inte du är initiativtagare och drar igång en stor turnering i Sverige?

Många kanske tycker att prispengarna är futtiga, men det man måste förstå är att det finns pengar att hämta internationellt. Att vara toppspelare i squash i sverige men knappt kan vinna en match internationellt kvalificerar en inte att få några stora pengar.

För att intresset kring squashen ska bli större måste vi få fram en internationell profil likt Finland har i Toumi.

TG sa...

Glasbanan återkommande i Nordstan!!
3 tusen dollars tävling funkar ju.

Anonym sa...

Lön? bör det finnas prispengar alls i damklassen när det knappt finns spelare till en damklass? om man kollar på de idrotter där konkurrensen är stor finner man inga stora skillnader mellan könen. 10% på hundra meter tex, det är den genetiska skillnaden. resten är en fråga om träningsmängd och talang-nivå på de som börjar träna. teknik (viktig i squash) är ju inte könsrelaterat på något sätt, så egentligen borde tjejerna ligga rätt nära i nivå, dvs om de spelade lika mycket fotboll och lekte lika mycket fysiska lekar som barn, tränade lika hårt och det dessutom handlade om en lika stor grupp individer.
Vad jag kan notera är att skillnaderna är enorma, vida överstigande de genetiskt betingade, varför allt prat om diskriminering är löjligt.
Det utgår vanligen inga pengar i något sammanhang som ersättning för brist på motspelare. Så bör heller inte vara fallet här.

Men det känns ju tråkigt att det inte finns en bredd på damsidan. Det är inte ens någon som gett sig in i denna diskussion vad jag kan se.

Artur

Bryttne sa...

Till Anonym.
Jag väljer att av princip strunta i kommentarer från folk som inte ids ange vem dom är. Det känns ointressant att diskutera med en så färglös figur.
Jag har några spår på min agenda men där ingår inte att arrangera tävlingar.
Det finns flera skäl till varför jag inte arrangerat en tävling själv men dom tar vi när du vågar stå för dina åsikter.
Hälsar
Peter

Bryttne sa...

Jag skulle ju inte arrangera en tävling MEN en hastigt påkommen tanke efter ett nyss avslutat samtal om något helt annat men ändå på något sätt relaterat ställde allt på ända.....
Vad sägs om en turnering liknande den som var på Grand Central i New York för några år sedan? Eller Canary Warf i London?
Är du intresserad eller känner någon som skulle vara intresserad av att bidra ekonomiskt eller på vilket sätt det vara månde? Meddela mig så får vi se vad som går att få ihop.

Min tanke var då glasbanan inne på Centralen i Stockholm alternativt inne i något av dom riktigt stora köpcentra som finns i city.

Jag vill se rätt mycket pengar och jag vill se världens bästa spelare. Det skall då vara en turnering som är rätt liten men som håller en kvalitet av högsta klass. Max kanske 16 spelare. Koppla det till betting, TV och vad tusan man nu kan komma på.

Fokus på squash och inte alltför mycket kringaktiviteter men gärna kändisar och mingel på olika sätt.

Jag och mitt bolag kan definitivt vara med och sponsra både med pengar och tid.

Rimlig tidplan är väl kanske att satsa på hösten 2010?

Vad säger ni? Går det? Skall vi starta ett litet "projekt" - Stockholm Squash Challenge 2010?
Peter

TG sa...

Det låter som en skitbra idé.
Men är de en lite mindre psa tävling eller satsar du på högsta med en gång?

Funkade annars väldigt bra med glasbanan här i Nordstan så varför inte bygga på det?

Anonym sa...

Tycker vi har kommit ifrån den ursprungliga diskussionen lite.. det som det i grunden handlar om är ju att locka till sig fler damer så att det framöver blir ett ökande deltagande i damer open, och det når man genom att erhålla en större vinstsumma. annars blir det ju bara en ond cirkel då ingen vill lägga ut tusentals kronor för resa, boende och mat om man sen står med en futtig tusenlapp i handen i slutändan. ändras inte detta så sporras inte damerna att deltaga och klassen o nivån blir då sämre vilket inte är gynnande på lång sikt. om tävlingsarrangörerna höjer prissummorna kanske tom danskor och norskor vågar visa sig på svenska damtävlingar :)

eller hur!

Anonym sa...

Håller med Bryttne om att förbundet måste gå utanför Malmö och satsa nationellt för att öka bredden, speciellt på tjejsidan! Vore bra att få en kommentar från förbundet (kanske i nästa utgåva av squashtidningen) angående om hur dem agerar i frågan.

...prispengarna, tror jag inte löser faktumet att damerna är få men skulle kanske generera att några fler tävlar och att Josefa inte skulle behöva gå back på vinsten!

Anonym sa...

alltså, jag är fullt medveten om att jag inte alltid ser ut att ha kul på squashbanan, men det är i alla fall inte pengarna jag spelar för och knappast någon annan i squashsverige heller.
Det är nog något även damerna får ta till sig om de inte redan gjort det. Är detta ett allvarligt argument från anonym?
Vi lär knappast nå upp till några fackligt acceptabla nivåer per timma boast-drive eller solo-längdträning oavsett.
Ingen A, B, lr C-spelare förväntar sig att nå break-even på en squashtävling. Jag tror jag kommer märka när tjejerna tränar ungefär lika mycket som dessa. Då borde vi nämligen få se dem ställa upp i både damer-open och motion-B.

Artur

TG sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TG sa...

Men Hult o Drakenberg ville ju inte komma utan pengar så de ligger lite i pengarna vilka spelare som kommer ändå.

OFT:
Varför åker inte spelarna i Sverige utomlands? Ingen vill åka själv? För dyrt?

Va skulle en junior kunna få för bidrag till att åka på alla nationella tävlingar?

Bryttne sa...

Jag vill hitta ett forum där idén om en stortävling i Stockholm kan utvecklas.
Någon som har något förslag?
Ni får gärna skriva direkt till mig på peter@meweco.com. Hoppas det är ok att nämna min mailadress här.

Det har ingenting alls att göra med damer och ersättning till dom - släpper den frågan NU.

Anonym sa...

En annan aspekt, som lite glömts bort här, är ju att göteborg hade en tävling förra året med bara A,B,C. Då blev det färre deltagare. Att få med elitspelare till herrar open ger hela tävling ett lyft, fler anmälningsavgifter mm. De som kommer ser i stor grad till att kolla finalen tex.
Deras medverkan har således ett värde (underhållning, anmälningsavgifter), vilket knappast är fallet för damer-open. Hade man tex schemalagt finaler i herrar B lr A, paralellt med damfinalen hade det antagligen lett till en övergiven centercourt-läktare.
Sannolikt även om anna-carin och Detter varit på plats.
(att draken o hult vill ha pröjs är inte konstigt: producerar man något som folk värderar bör man ta betalt motsvarande. applicera gärna den logiken till damsquash och se var ni hamnar.)

Artur