lördag 6 juni 2009

Veckans sista squashpass.

Veckans sista pass blev ännu en match. Det var igår fredag och andra för veckan mot den franske musketören. Kom för dagen stressad ner till Roslagen och det är sällan bra. Min erfarenhet säger mig att om man ska göra något för att öka kvaliteten och även minska skaderisken så se till att värma upp. Tror att många skador kan undvikas med en riktig uppvärmning. Samt att man få kan tänka över vad man ska göra och fokusera på under passet.
Men ibland hinner man inte tyvärr så inget direkt fokus och upplägg för dagen och spelade mycket riktigt med huvudet under armen till en början. Hamnade snabbt under 0-2. Försökte dock fortsätta med att attackera och kom in i det efter hand. Försökte möta alla slag fram från motståndaren med en stoppboll, rak eller cross för att själv träna på attack. Samt att jag försökte ta alla tillfällen att attackera när jag fick läge. Känns som om att spelet har blivit mycket bättre efter veckans träning. Bollträffen är fortsatt mycket bra och rörelsen kommer efter hand. Nu blir det nog två vilodagar under helgen. Sen en match till på måndag innan tävlingen.
Vad? Matchspel
Med? Fransmannen
Var? Roslagshallen
Tid? 1230-1330
Resultat? 3-2 1-0
Övrigt? Träning på den lägre plåten igen. Det är faktiskt ganska stor skillnad.

6 kommentarer:

En Peter sa...

Hejsan!
Hade lite funderingar på träning och annat.
Träning.
Alla övningar med dubbla egna slag - dvs där man slår tillbaks till sig själv - är lite luriga för det blir lätt så att man slarvar med att få upp racketen i tid. Ett bra sätt är förstås att i en sådan övning prova på kortade backswings. Försök undvik att drälla med rackethuvudet bara för att du vet ungefär var bollen skall komma. Överdriv inte höjden på rackethuvudet utan koncentrera mer på att träffa bollen rätt och att variera mellan att hålla inne för att finta och slå snabbt för att öka tempo.
Detta gäller även individuella övningar - Upp med racketen!!
Öva olika långa baksvingar. Testa att ta bollen extremt långt fram - dvs handen långt fram men kraftig vinkling i underarm och handled för att kunna snärta till.
Träna underarmsstyrka!! Det finns många fiffiga metoder.
Spel.
Nästan alla övningar går ut på att hitta rätt längd och med det menas att man försöker att få 2studs innan bakväggen. Att det skall vara så svårt! Nåväl, det finns en annan variant och det är förstås utan studs innan bakvägg. Hårt och så lågt man kan. Det är jäkligt svårt att tajma en bra retur på ett sånt slag. Jag har inga mätvärden på hur farten på bollen förändras men att en studs normalt minskar farten mer än om bollen flög tror jag är en sanning. Därmed får man hög fart till bakväggen och låg utstudshastighet = problem för motståndaren.
Spel.
Testa vinklar!!! Var inte rädd för att bara vrida i underarm/handled för att ändra vinkel. Otroligt effektivt.
Testa höga men väldigt lösa droppbollar. Dvs större marginaler men utan kraft så att studsen blir låg.
Jag tror att nyckeln till såna här finesser ligger i att man känner äkta spelglädje och har kul med bollen. Spelare på alla nivåer och åldrar - Lek med bollen!!! Ha kul för faen!!! Kolla gärna på Jonathan Powers spel och hans träningsvideos och låt er smittas av hans genuina spelglädje.
Må väl
Peter

Anonym sa...

???

Gustav Z sa...

Slaget utan studs innan bakväggen tror jag är otroligt svårt. Bollen måste nog studsa riktigt långt ner på bakväggen för att vara effektivt. Om bollen studsar högt upp på bakväggen eller i golvet precis innan väggen har man tappat all eventuell press man hade och motståndaren får ett drömläge högt upp i banan.

Draken sa...

Ja det var lite underligt. Men kanske något nytt att pröva? Tror dock just som Gustav också skrev att om man missar nicken så blir det lite för lätt för motståndaren. Tanken är ju just att bollen inte ska ha någon fart när den kommer till bakväggen.
Men att öva slag med backsvingar är helt rätt. Bara att prova på allt för att kunna förvilla motståndaren är bra.
Power är en bra källa även en sån som Ramy även om hans timing är svår att kopiera.

Anonym sa...

Draken, eftersom du tycks ha fastnat i attack-träsket (franska influenser?!?), så rekommenderas en djupdykning i Youtube-material med Shabana.
Det är väl knappast någon annan som spelar så offensiv och positiv squash i sina bästa stunder!

Lycka till i kvalet och se till att Sverige får något att glädjas över igen...

"Kvant 4-ever"

Draken sa...

Inte fastnat men fokuserat på. Tror nog aldrig att jag fastnar i ett attackträsk...
Men squash handlar mycket om just attack likt de flesta individuella sporter. Man måste attackera för att vinna så enkelt är det. Svårt att ta ledningen och sen backa hem.

Shabana är en riktigt bra källa ska kolla honom.