onsdag 11 mars 2009

En blondins bekännelser

Om man kommer in på den hallen som Rasmus Hult tränar i San Diego kan man få en rätt skev bild av squash om man inte sett squash förr.
Två spelare där båda spelar bollen med två händer på backhandsidan. Kanadensaren Victor Berg har precis flyttat dit och ska vara kvar till Juni
Han har varit topp 40 i världen i squash och är rankad som nr 3 i världen i Hardball doubles. Han slår också sin backhand med två händer. Inte precis på samma sätt som Rasmus men nästan, Rasmus har sin vänsterhand under höger medans Victor lägger den ovanpå.
(se HÄR ,Victor är utan pannband)

Dock har det inte blivit så mycket squash för Rasmus. Ca 1 gång i veckan blir det, svarar han, mest på grund av att det inte finns något motstånd tyvärr. De bästa är halvbra A-spelare.
Om tennisen och surfingen drar kanske man även kan tro då han nu har 200 meter till stranden och lika långt till tennisbanan.

Men nästa vecka kommer Chris Walker (som har en egen hall där) dit och ska spela lite uppvisningsmatcher med Mark Chaloner. Då kanske det finns möjlighet att få lite fler matcher.

Annars är det skolan som gäller. Rasmus läser marknadsföring på UCSD i San Diego. Han ska läsa 2 quarters (motsvarar en svensk termin).
Det finns en del svenskar som läser här vädret har nog del i det då det nu är 15-20 grader (nu är det som kallast)

Han har inte stött på Gustav Detter (landet är ju ganska stort och Gustav är i NY-området).
Men Rasmus säger att alla man träffar inom squash vet vem Gustav är och att de tycker att han är grymt bra. Hans lag vann årets skol-liga och Gustav spelar i toppen av sitt lag. (tror tom att han var mvp förra året)

Rasmus är planerad att komma hem i juli.
Så på frågan om EM-deltagande svarar han vet ej. Dels måste han ju först bli uttagen och sedan få ok av lärare i skolan så att han kan komma ifrån.

Så vi får hoppas att Chris Walker och Mark Chaloner tar denna blondin till sig och ger honom lite spö så att han får upp standarden och att lärarna är snälla och släpper honom.
För en tillgång i ett svenskt landslag är han.

38 kommentarer:

Anonym sa...

rörigt.

på slutet, menar du gustav eller rasmus?

Anonym sa...

Hmm... snacka om blond. :-)

Anonym sa...

Berg såg ut att ha rätt bra klipp i den backhanden.

Har du någon allmän åsikt om 2-handsbackhand draken?

Fördelar och nackdelar?

Skall man försöka få en yngre junior att sluta med dubbelfattningen?

Unknown sa...

Det handlar om Rasmus. Ledsen att det blev lite rörigt. Men hela inlägget handlar om Rasmus i San Diego. (Gustav är också blond jag vet).
Har inte pratat med Gutstav om landslag och EM men jan försöka få fatt på honom.

Och Gustav Z. Man får ju kanske en bättre kontroll med två händer men lite lidande blir ju räckvidden.
Men är man snabb i fötterna (som Rasmus) så funkar det bra med två.
Men tror inte man ska ta bort två händer om någon har det. Men försöka att lägga handen under (som Rasmus) så blir det mer naturligt om man sedan vill ta bort den.

Det fanns ju en engelsman som spelade med två händer både forehand och backhand och han var tvåa i världen...Peter Marshall.

Anonym sa...

Tack för de synpunkterna och snabbt svar.

Passar på att ta en annan fråga nu när du verkar vara på hugget.

Hur tränar man förebyggande för muskelbristningar och blödningar?

Har jag tränat säg 4-5 ggr i rad och speciellt om jag haft någon match under de dagarna så kan jag vara säker på att jag får en blödning i skinkan eller baksidan lår. Det slår i stort sätt aldrig fel.
Problemet är att jag i stort sätt alltid har någon sådan här känning och då blir det svårt att komma ikapp med den typen av fys. Alltså muskelstyrka och spänst. Det känns väldigt vanskligt att göra upphopp eller utfall eller benböj med lättare känning i musklerna eller när man precis har blivit bra. Är det bara att inse att man inte är tjugo längre?

Anonym sa...

Hej Gustav,
smiter imellan med lite tips innan Draken vaknar till igen...

Den träning du syftar på är ju främst att räkna som uppbyggnadsträning, vilket man lägger störst vikt på under grundträningsperioden (sommaren). Så jag rekommenderar att du viker 6-8 veckor under sommaren till styrketräning av sätesmuskulatur och baksida lår + spänst och styrkeuthållighet.
Ofta är det nämligen så att skadorna kommer när vi är trötta, så det gäller att träna upp muskeluthålligheten.
Här spelar bålen en viktig roll.

Har olyckan väl varit framme gäller det att begränsa skadeperiodens längd. Vila får inte underskattas + mycket träning med inriktning på genomblödning så fort musklerna tillåter.

Själv jobbar jag mycket med bassängträning - vattenjoggning - som ger bra genomblödning med minimal belastning. Mycket uppskattat inom friidrottskretsar och allmänt accepterat som en bra träningsmetod.

Hoppas detta ger dig lite idéer om hur du ska hantera din akilleshäl inom squashen.

Lycka till!

"Kvant 4-ever"

Unknown sa...

Du var för snabb.

Men instämmer helt med Kvant 4-ever
Bll starkare helt enkelt.

Sen är uppvärmning viktigt.
Vet inte med stretching har hört både för och nackdelar med det.

Men om du ska göra något under säsongen så se till att vara varm innan du drar igång och spelar. Det tror jag är det viktigaste.

Bobo af E sa...

Acke Ovendal höll i somras ett seminarium på GIH för squashspelare med intresse för fysträning. Det var suveränt bra tycker jag. Han gick igenom allt kring aerob och anaroeb träning samt hur man skall lägga upp sin styrketräning.

Alla som var med på seminariet fick Ackes väldigt genomarbetade träningsupplägg. Han hade delat in säsongen i olika faser med rekommendationer kring hur man skall träna i de olika faserna, alltifrån försäsongsträning till hur man tränar under tävlingsperioden.

Det han hade gjort var ett omfattande excelark med träningsrekommendationer varenda dag. Den filen bjöd han generöst på till alla.

Så mitt tips till dig Gustav är att du frågar Acke om du kan få hans program. Det hjälpte mig jättemycket med att bygga upp en squashduglig kropp efter lång bortovaro, även om upplägget var avsett för elit, vilket ju du tillhör.

Slutligen, en intressant sak han berättade apppropå tidigare bloggdiskussioner kring att "om man springer i elljusspåret blir man bra på att springa i elljusspåret". Han hade testresultat från squashlandslaget 1978 då Sverige hävdade sig bra internationellt samt 2004. Det såg ut så här:

1978
Mr V - 65 ml/kg/min
Mr X - 70
Mr y - 72
Mr Z - 66
Medel = 68,2

2004
Mr A - 66 ml/kg/min
Mr B - 62
Mr C - 59
Mr D - 62
Medel = 62,2

En viss skillnad! Något att tänka på kanske?

Hälsning Bobo

Anonym sa...

Hej!

Tack för tipsen

Vad innebär "genomblödning"?

Jag trodde att om man fick bristning för att man var ouppvärmd så smällde det till helt plötsligt. För mig kommer bristningarna smygande ju tröttare jag blir och ofta inte förrän jag tränat hårt många dagar i sträck och då mot slutet av träningen. Därför har jag kanske underskattat uppvärmningen.

Skal bli noggrannare med det. Att viga 6-8 veckor av sommaren till uppbyggnadsträning känns rätt segt då jag fortfarande tror att min fysik är det jag minst behöver förbättra för att bli en bättre squashspelare. Men det kanske går att kombinera med squashträning?

Anonym sa...

Hej Bobo!

Jag har haft det träningsprogrammet och skall kanske försöka få tag i det igen. Sen är långt ifrån alla som spelar i elitserien elitspelare:-)
Skulle själv inte vilja delge mer än sådär en 5-10 personer den titeln i sverige. När jag läste Ackes träningsprogram sist så kände jag som steget till den sortens strukturerade träning var ganska lång för egen del men det kanske finns väl valda delar man kan ta till sig.

Slutligen så kan man undra vem MR A från 2004 är? Har du någon aning Draken?

Anonym sa...

Glömde en sak...

Squashen såg ju lite annorlunda ut på 70-talet. Mindre krav på explosivitet och högre krav på kondition, tror jag iaf.

Bobo af E sa...

Undrar man inte lite vilka Mr Y och Mr C är också?

Kanske kan Kvant 4-ever vara en ledtråd till Mr Y. Mr C vågar jag inte gissa på :-)

Anonym sa...

Gustav!

Om din skada verkligen är upprepande muskelbristningar så har du förmodligen mycket ärrvävnad i muskeln som gör att du slår upp skadan hela tiden. Du kan göra följande saker:
-Excentrisk styrketräning (uppbromsande)
-daglig stretch av sätesmuskel
-djup tvärgående massage av muskel

Uppge din mail om du vill ha detaljer.

Det behöver dock inte vara bristningar utan det kan vara triggerpunkter i muskeln som ger samma symtom. Dessa kan man stretcha, trycka och isa bort.

Ishiasnerven kan också påverka dina besvär.

Bäst är helt enkelt att söka hjälp. Jag rekomenderar en sjukgymnast med OMT 3 utbildning. Sportrehab vid Ullevi har säkert det.

Angående kondition och squash så tror jag den är otroligt viktig. Studier från andra sporter har tittat på fysiska kvaliteer mellan De bästa spelarna och de snäppet under. Konditionen var generellt bättre hos de bästa spelarna. Finns givetvis undantag.
En elitspelare bör ligga på ett kontionstal på minst 65 . Kondition skall ju tränas så idrottsspecifikt som möjligt så har man inga överbelastningsskador så bör man helt klart köra konditionsövningar på squashplanen.
OBS! Är det ren konditionsträning man är ute efter så skall inte pulsen vara för hög.ca 75% av maxpuls.

Pär M

Unknown sa...

Pär M (Roslagen?) tack för svar.
Det var svar på det mesta folk undrat. Mycket bra.
Framför allt det om att träna idrottsspecifikt. Det har jag varit inne på tidigare. När vi pratade om att springa i spåret eller ej.
Tror att Pär är en av de som säkert har någon form av kunskap på papper om detta. Dvs utbildning. Stämmer det?
Håller med om att konditionen är viktig och som du säger skillnaden på bra och mycket bra ligger ofta där.
Men generellt tror jag att de flesta har mer att tjäna på om man ökar på den tekniska och taktiska förmågan först för att verkiligen komma upp till "bra".
Sen om man börjar komma upp i nivå så börjar det fysiska spela större roll.
Mr A kan säkert vara jag om jag var med på det testet. Brukade ligga högst då vi gjorde dem. F Johnson var också högt på dessa.
Sen kan jag gissa att Mr C (utan att nämna namn) var en av de spelare i den gruppen som var med jag hade hårdast matcher mot (och förlorade en del) så man behöver som sagt inte stirra sig blind på konditionstalen. Mr C hade ett mycket högt värde av "kontrollavbolltalet" om man skulle ha ett sådant.

Kul diskussion fler sådana det är bra!

Anonym sa...

Kul med många tankar o idéer.
Men att man inte ska skulle ligga över 75% av max HF för att träna kondition ställer jag mig dock väldigt tveksam till. 75% av max HF motsvara ca 60% av max syreupptagning, vilket man rekommenderar till överviktiga att ligga på för att på så sätt göra av med lite extrakilon. Men för att träna kondition för en elitspelare… ja då krävs det betydligt mer. Man har sett väldigt bra resultat med intervaller där man ligger på 95% av max HF.
Visst kan man kompensera ”dålig” kondition med bra teknik/taktik. Men varför skulle man välja bort ngt av dem. Dagens squash är kanske mer explosivare, men och andra sidan så måste dagens spelare spela betydligt många fler tuffa matcher för att gå långt i turneringarna då konkurrensen idag är mycket tuffare.
Och som föregående skrivare skrev, så ligger eliten idag runt 65 i testvärde. Jonathan Power som jag nog skulle klassa som en otroligt bra tekniker/taktiker (tror fortfarande han hade klarat sig rätt bra) hade ett testvärde som låg mellan 65-70 då han var som bäst. Så om man vill nå internationell klass bör man nog röra på sig lite…

Hils,
Asekåe

Ps. Det går bra att använda ett 3-domarsystem fastän man inte spela på en glasbana.

Anonym sa...

Den här diskussionen var för kul för att jag ska kunna hålla mig borta.

Först till Gustav: Jag tror att det är viktigt att du hittar en expert (och då menar jag verkligen expert och inte tränaren på det lokala gymet) som kan hjälpa dig. Du nämnde inte om du har problem på samma sida, eller om det hanldlar om båda. Oavsett vilket tror jag att det skulle vara bra om du kan utesluta underliggande strukturella problem. Vad är orsak och vad är verkan? Samtidigt behöver du kanske ta till dig av tidigare givna råd och göra något åt dina lokala symptom. Och i det sammanhanget vill jag flagga för ett av de mest förbisedda faktorerna när det gäller skadeförebyggande och återhämtning, nämligen kost och diet. Squashen är tyvärr fortfarande lite av ett u-land när det gäller att ta till sig av ny kunskap - och då räknar jag sådant som varit känt inom idrottsvärden i 15-20 år som nyheter (Och innan någon känner sig utpekad baserar jag detta på mina erfarenheter från fler länder än Sverige).
Jag har vid ett flertal tillfällen jobbat direkt eller indirekt med elitspelare som hade återkommande skadeproblem. I nästan samtliga fall var bristande diet en direkt bidragande orsak, eller så var en optimerad diet en bidragande faktor i återhämtningen.

Det här blir lite väl långt så jag tar paus här, och passar på att be om ursäkt till alla "blonda" om det blev lite luddigt, men svenska har inte varit mitt vardagsspråk på tio år så den är lite rostig. Shit in - Shit out...

Unknown sa...

Intressanta underskrifter av de senaste. Jag tror jag kan räkna ut vilka som skrivit. ;-) Välkommna!

Om vi pratar internationell nivå så sätt fart på benen helt rätt. Men för att starta anser jag ändå att jobbet ska börja på den tekniska/taktiska nivån.
Där ligger vi dåligt till. Hur många "kan" egentligen spela i Sverige. Titta på topp -20 hur många hittar man där?
Jag har spelat mot en del spelare runt om och kan ändå säga att att jag förlorat mot mot många som jag skulle lämnat mil bakom mig i spåret.
Kanske säger mer om mig än om dem men för de flesta skulle det nog ge mer att använda tiden på banan med racket i hand.

3-domarsystemet är nog hör för att stanna det är mycket bättre helt klart. I elitserien nästa år skulle man se till att använda det.
En neutral domare med hjälp av en spelare från var lag. Demokratiskt och bra eller hur?
Skulle vara bra.

Deärkåeen

Anonym sa...

Tyckte bloggen dog ut lite efter Case men nu lever den ju i högre grad än någonsin! Väldigt kul!

Tack till alla som gett mig tips om mina muskelskador. Skall försöka svara på frågorna först.

Det är på båda sidor och det är oftast i sätesmuskeln och ibland i bakre lårmuskeln och då mitt på låret inte bakre delen av ljumsken eller något sådant.

Det var ett sådant här problem med baksida lår som fick mig att sluta satsa på squashen för 11 årsen.

Per: Vad är det här med triggerpunkter du pratar om?
Min mail är Zackrisson@krook.tjader.se

Jag försöker äta omväxlande och nyttigt men äter absolut inte optimalt. Finns det någon brist man ofta lider av om man har mycket muskelproblem?

Till sist vill jag kommentera konditionsdiskursen utifrån den nivån jag själv ligger på. Har väldigt sällan fått stryk och tänkt att det var konditionen som var det avgörande. Blir man trött så beror det oftast på att man får springa mycket mer än motståndaren och då är det något annat som är fel i grunden, att slagen går för långt från sidoväggen. Sen finns det ju folk som har mycket att tjäna på bra kondition. Fabian Jacobsson t.ex. har ju blivit väldigt mycket bättre efter att ha tappat några kilo eftersom han har så mycket spel i kroppen från början. Men de flesta tävlingspelare i Sverige har inte den slagrepertoaren eller det spelsinnet. Sen finns det ju dem som ofta känner att de förlorar för att de blir för trötta, (Pär M kanske?) och de har ju också mycket att tjäna på bättre kondition.

Kort sagt så är det individuellt men jag tror som Draken att de flesta skulle tjäna mer på att förbättra taktik och teknik än kondition. Dock är det mycket svårare att göra.

Anonym sa...

Att jag förlorar matcher beror ju på att jag är allmänt dålig på det mesta vilket leder till trötthet och ännu sämre spel. Inte helt lätt när man inte har teknik, spelförståelse och rörelseschema från grunden.

Vad gäller kondition så är den oftast lättast att träna pulsbaserat. De flesta studier menar på att man skall ligga på 70-90 % av maxpuls beroende på vilken typ av kondition du tränar.

Vid konditionsträning tränas två saker. Dels hjärtat som blir starkare och kan pumpa mer blod på varje slag. Dels tränas musklerna förmåga att ta upp syre.

Specifik squash konditions träning är därför viktig för att träna upp exakt dom muskler som behöver vara bra på att ta upp syre. Vid löpning blir hjärtat starkare men du kan aldrig få den optimala konditionsträningen för just squashspelare.

Gustav , jag skickar lite info till dig. Senast måndag.

Pär M, halvbra squashspelare, sjukgymnast och fystränare för olika landslag

Anonym sa...

Stort Tack, Pär, det ser jag fram emot.

Gällande det där med din kondition så syftade jag på vår match i Case där det kändes som din trötthet var en ganska avgörande faktor men jag tror också du behövde springa mer än mig.

Man behöver ju ha rejält mycket bättre kondis än motståndaren om man skall springa mer än motståndaren och ändå trötta ut honom.

Anonym sa...

Vad betyder dessa "konditionssiffror", t.ex. "65 ml/kg/min"?

På något sätt mäter man alltså kondition i milliliter, men det kan inte vara i milliliter svett, för då skulle en man på 80 kilo svettas en halvliter per minut med de där siffrorna. :)

Anonym sa...

milliter syre som upptas i kroppen per kilokroppsvikt i minuten tror jag. eller?

Anonym sa...

Aha. Makes sense. Så ju högre värde desto bättre och kontentan var att landslaget var bättre tränade 1978.

Nu är jag med i matchen igen.

Anonym sa...

Nähä, kontentan är att landslaget var annorlunda tränat.

Om det var bättre eller sämre lämnar jag därhän för tillfället. Ber istället alla att ta en titt på Christians kommentarer. Vad anser en av svensk squashs mest uthålliga spelare är begränsande i sitt eget spel? Gissar att det kan leda till en annan vinkel av diskussionen. Eller rent av till en diskussion som kan vara starkt bidragande till en förändring av svensk squash och förbättring av resultaten. Allt detta under förutsättning att detta är målsåttningen inom "svensk squash".

Bobo af E sa...

Njae... det Draken säger är att för att nå upp till bra är det andra saker än kondition som krävs. För att nå till mycket bra, spelar konditionen en betydligt större roll.

Dvs vill vi ha en högre allmänstandard på svensk squash så bör många spelare träna taktik och teknik mer än kondition. Men för dem som har ambitioner att nå världselit finns ingen genväg undan hård fysträning med mycket inslag av kondition.

Om det stämmer att Draken var Mr A visar ju det tydligt att Sveriges bästa squashspelare också har bäst testvärde. Precis som Kvant på 70 talet lyckades bäst internationellt och han var antagligen Mr Y. Korrelationen mellan kondition och framgång på elitnivå är tydlig.

Gustav sa att squashen är annorlunda idag än på 70-talet. Håller med om att det idag krävs betydligt mer styrka och explosivitet än då. Men det betyder inte att det fordras mindre kondition. Antagligen är det tvärtom.

Skulle våga satsa en liten hacka på att ingen av världens 30 bästa spelare har ett testvärde under 70. Någon som sätter emot?

Så frågan är om vi vill ha massor av hyggliga "medelsquashare" i Sverige eller om vi skall ha ambitionen att få upp någon i världseliten...

Anonym sa...

Bobo, jag tror nog att vi är överens om det mesta. Jag baserar det jag säger på mina erfarenheter från mitt arbete med squash. Det jag efterlyser mer än någonting annat är en mer intelligent och upplyst diskussion. Jag tror att det har ställts mer bra frågor på den här bloggen än jag sett någon annan stans inom svensk squash på allt för lång tid (med reservation att jag bor och arbetar utomlands så jag kan ha missat saker).

Tyvärr tror jag att det är risk att det blir mest prat så länge det inte finns en direkt relation mellan hur många spelare som är aktiva, de aktivas målsättningar, förbundets målsättningar, tilldelning av resurser, stöd från föreningar osv. Det är klart att det är kul med elitspelare, men vad finns på plats idag för att ge hjälp och stöd till spelarna jämfört med vad som sker i andra länder. Detta är givetvis inte något som denna bloggen har ansvar för, utan den kängan går helt och fullt i riktning mot Malmö.

Hur kommer det sig att nya squashnationer dyker upp och presterar, och att sk etablerade nationer har perioder med mindre bra resultat, osv. Vad kan vi lära oss av vad de gör i deras träning och förberedelser?

Jag ställer mig själv frågor typ "vad gjorde Finland när de vann brons på herrarnas lag VM - vad låg bakom den framgången?" Efter att ha pratat med deras tränare är jag närmare svaret, och visst hade de bra "kondition". Men, vilken träning låg bakom? Det jag vet med säkerhet är att de spelare jag har kontakt med direkt eller indirekt (med idag en världsranking mellan i runda slängar 30-200) tränar på rätt olika sätt, men att de har gemensamt att de tränar MINDRE kondition, men försöker göra det på ett bättre och smartare sätt.

Så åter till en grundfråga som jag inte har sett ett svar på: vad menar vi med "kondition". Vad är det som ska vara "bra"?

Innan det blir för långt igen, och jag framstår som en stöddig kverulant tar jag och avslutar med ett citat från Joe Shaw. Den tränare som hjälpte David Palmer slå igenom i världstoppen (samma Palmer som är känd som en av de mest fysiska spelarna): "The greatest under-developed territory in the world is between a sports persons ears".

För fler godbitar från Joe Shaw, eller för kontakt i allmänhet nås jag på pjg@peermen.co.uk (så visst Christian, det var inte så svårt att lista ut ;-)

PS Jag vågar sätta en lite större hacka på så inte är fallet, efter att ha tillbringat en alldeles för "blöt" kväll och natt med några av dem på en klubb i Montreal.

Anonym sa...

Wow. Jättebra skrivet och tack för att ni delar med er av information och erfarenheter. De väldigt intressanta kommentarerna (och lika intressanta inlägg) gör denna blog till förmodligen världens bästa squashblog!

Anonym sa...

Mycket bra och intressant diskussion.
Även jag känner att jag behöver uttrycka mina känslor i ämnet.
Det största problemet just nu tror jag är att hitta spelare som är villiga att satsa på squash i Sverige. Det kommer fram några få talanger vart 3-5 år, jag tror att det är väldigt viktigt att förbundet tar till vara på dem på ett helt annat sätt än vad man gör idag. (Om förbundets målsättningen är att ha ett slagkraftigt landslag) Det kommer kosta energi och pengar, jag är mycket osäker på att förbundet är villiga att göra de uppoffringar som krävs. Jag tror aldrig man kan få tillräckligt seriösa och målinriktade spelare om inte förbundet agerar på ett seriöst och målinriktat sätt. "Man lever som man lär".
Jag läser era kommentarer om vad som är viktigast att träna, teknik vs kondition. Min erfarenhet säger att det bästa man kan göra för att bli bättre är att spela mot bättre spelare! Vi i Sverige måste ut och spela mot internationellt motstånd. Det räcker att spela en eller ett par tävlingar så kommer man märka själv vad man behöver förbättra. Man kan komma oerhört långt på nästan enbart kondition och styrka. Även om sådan squash inte är någon fröjd för ögat så är det bevisat många gånger om att det kan räcka med att kunna springa och slå hårt i 2 timmar. Men för att komma dit krävs många timmars träning. Lite osäker på att det finns någon i Sverige just nu som är beredd att lägga ner den tiden som behövs, men jag hoppas jag har fel!

Bobo af E sa...

Jag tror att vi för två diskussioner parallellt. Den ena handlar om vad som krävs för den individuelle spelaren för att nå toppen. Den andra handlar om det utanför som skapar (eller minskar) förutsättningarna att Sverige skall få fram bra spelare.

När det gäller den första diskussionen, om individen, tror jag man kan dela in utmaningen i 10 områden:
1. Teknik
2. Taktik
3. Styrka
4. Mentalt
5. kondition
6. Speluppfattning
7. Rörelseschema
8. Kosten
9. Smidighet (snabbhet)
10.Utrustning

Så konditionen som vi talat om är ju bara en parameter av många men ack så viktig.

Den andra diskussionen är ju också superintressant, den om förutsättningarna. Jag håller helt med PJealcloeb och ek och andra på bloggen. Ingen stjärna föds ur vakum.

Det behövs ett samlat grepp för att få fart på sporten i Sverige. Förbundet måste ju spela förstafiol och ta initiativet. Sedan är det upp till andra intressenter att haka på.
Då talar vi om hallägare, klubbar, spelare (junior, motion, tävling, elit) sponsorer osv.

Håller helt med om att det krävs en mycket större bredd för att vi skall ha chans att få fram toppspelare. Det värsta är att det ena ger det andra och tvärtom. Ett klassiskt moment 22. Därför bör man jobba med ett "tvåfrontsanfall". Popularisera sporten samtidigt som vi försöker få fram en internationell stjärna.

Där syr vi ihop de båda spåren i våra diskussioner.

PS. Vad hände med Bryttnes goda initiativ?

Anonym sa...

Om squash skulle bli en OS-sport skulle den per automatik bli mycket större i Sverige. Vi svenskar har fått för oss att om man inte kan vinna en OS-medalj är det ingen idé att man elitsatsar på heltid. Den svenska elitidrotten genomsyras mycket av just OS, i mycket större grad än t.ex. den brittiska.

Så om jag vore medlem i det svenska squashförbundet skulle jag börja med att göra allt jag kunde för att starta en världsomspännande lobbyorganisation för att få in squash i OS.

Anonym sa...

Den världsomspännande lobbyorganisationen finns redan. World Squash Federation (www.worldsquash.org.uk) jobbar hårt med att få squashen med på OS-programmet. De har precis lanserat squash2016.info/, för det ändamålet.

Personligen tror jag att vi måste vara väldigt försiktiga med att ställa allt för höga förhoppningar till OS. Men det är klart att det hjälper, det är ju bara att titta på folksporter som konstsim, tyngdlyftning, gång och backhoppning...

Det är för mig en annan höna - ägg diskussion. Om en svensk spelare presterar bra på OS så är det klart att det skulle göra genomslag. Men, var hittar vi dessa spelare? Jag har jobbat som tränare i fem olika länder, där alla säger samma sak om OS. Det är trångt uppe i toppen och det finns inte plats för alla, och svenska spelare måste vinna en sådan plats baserat på idag, inte på att Sverige hade ett antal spelare i toppen för 20 år sedan. När Sverige här tre spelare rankade top 40 både på herr och på damsidan, och har det regelbundet kan vi fundera över OS resultat, annan dess bör vi någ tänka i lite andra banor.

Jag tror att det finns så mycket goda ideer och initiativ att ta tillvara på att squashen kan drivas framåt utan OS, även om de resurser ett OS-deltagande skulle medföra. Och då är jag tillbaka till en känga åt Malmöhållet igen. OS skulle göra squashens budget större. Men den skulle fortfarande kontrolleras från Malmö. Förbundet har redan en budget. Vad får vi för den? Kan den användas annorlunda?

För mig går det inte att bryta ut ett resonemang från ett annat. Vi måste lära oss av vad andra länder och spelare gör inom squashen. Samtidigt måste vi förstå att olika länder har sina särdrag, så därför måste vi lära oss av andra idrotter.

Med "vi" syftar jag på spelare, tränare, klubbar och förbund. Jag har tidigare sagt en av utgångspunkterna jag skulle vilja få bättre klarhet i är "vilka är de bitar som bidrar till helheten, och vem är ansvarig för de olika bitarna? Bobo af E har en lista. Jag har en annan. Mycket är gemensamt. Det viktiga här är att vi HAR våra listor. Om vi kan ha dem, varför har inte "Svensk Squash" sådana listor?

Återkommer med fler tankar snart. Nu när jag startat min vandring längst den här vägen ska det mycket till innan jag stannar.

Anonym sa...

Himla kul att läsa alla funderingar kring inte minst detta med kondition. Jag själv kom ju från först sprinting och gick till rodd. Två extrema ytterligheter kan tyckas men faktum var att jag verkar ha haft stor nytta av min explosivitet även i rodden. När man gjorde muskelbiopsitester på mig fann man att jag hade väldigt nära 50/50 om jag inte missminner mig. Detta var ovanligt för roddare som ofta hade betydligt högre andel långsamma muskelfibrer. Trots det var jag rätt överlägsen i singel lättvikt under några korta år tills jag skadade min högra handled så illa att jag var tvungen att sluta samma år som jag planerat att vinna VM. Åkte ändå till Australien där jag hade en sponsorfamilj. Där började jag spela squash och på den vägen är det.
Bobo förde fram tio huvudpunkter - jag vill förenkla det lite och nämna tre MEN dom innehåller alla Bobos komponenter och kanske lite till.
TEKNIK & TAKTIK
Här ingår allt från rörelseschema till slagteknik och matchplanering.
FYSIK
Styrka, snabbhet, smidighet you name it. Ett skäl att inte bara träna på en squashbana är att det blir förbannat tråkigt. Ett annat skäl skulle jag tro ligger i att chansen för belastningsskador blir stor om man hela tiden bara jobbar med samma muskler. Det krävs en allsidig träning och uppbyggnad av stödmuskulatur.
PSYKE
Till skillnad från vad Draken och många andra anser så vill jag nog mena att den stora skillnaden mellan dom i absoluta toppen och dom under ligger här och det underskattas alltid! Jobbar ju med ledarskapsfrågor - när inte lågkonjunktur lägger locket på - och det är samma sak där.
Hur hanterar man situationer där man anser sig bortdömd? Hur gör man sig av med underdog känslan och tror på vinst?
Det är inte så att Drakens teknik är sämre och att hans fysik är god vet vi. Faen han cyklar ju flera mil varje dag till och från jobbet!! Nej, jag tror att han hade behövt någon vid sin sida som vässat honom mentalt. Att tro på sin förmåga och kunna spela ut sitt max när det krävs är rätt få förunnat.

Jag har som sagt planerat att lägga upp en sajt MEN halsfluss, vattenkoppor (sonen) och nu en väldigt envis och jobbig förkylning IGEN lägger hinder i vägen.

Jag tror förresten också på tredomarsystemet MEN hur sjutton skall vi få tag på 3 kompetenta domare per match när vi har problem att få 1 idag? Förbundet borde omedelbart dra igång domarutbildningar!!!

Jäklar det blev långt.
Ha det
Bryttne

PS. Jodå, det var nog ett annat sätt att spela tidigare MEN det var inte såååå himla annorlunda. Geoff Hunt, Qamar Zaman, Lasse Kvant, Mohibullah Khan osv osv. Fy faen där fanns både explosivitet, kondition och alla andra ingredienser. Varför inte ta tillvara ex vis Mikael Hellströms otroliga kunnande? Eller om inte han känner för det välj någon, några i högen från tidigare ELLER välj ut några toppidrottare ifrån andra sporter. Kör lite benchmarking! Vad är det som gör dom så förbannat bra? DS

Anonym sa...

Jo, jag hittade en artikel som är intressant i ämnet kondition. Inte direkt squash men tänktvärt.

Glömde en sak förresten - Kosten lägger jag in i huvudpunkten FYSIK i mina tre huvudblock.

Jag fick ett otroligt digert material när jag var i Frankrike senast. Skrivet av Lincous tränare. Det är på Franska men jag skall försöka ta mig tid att översätta det.

Ja, det var väl allt.
Peter

Anonym sa...

Länken kanske....alzheimer...

http://www.gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Bj%C3%B6rn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT0703s44-48.pdf

Pjotr

Anonym sa...

Jag tror att även om vi inte har tillräkligt bra spelare idag för att vi ska kunna hävda oss i ett OS så är det viktigare för att en sport skall bli någorlunda populär i Sverige än t.ex. England där man bryr sig mycket mer om inhemska sporter, jag har hört historier om engelsmän som står över OS för att kunna träna sig i form för commonwelth games. I sverige är dock OS det särklass största och är en sport inte OS sport så är den inte mycket värd. Så jag tror att även om vi inte har spelare som kan slåss om medlajer i ett OS så kommer det vara mycket värt för svensk Squash om squahs blir en OS gren.

Anonym sa...

vi kommer aldrig få fram en "bra" squashspelare.
för många mammaspojkar i detta landet!
handlar inte bara om squashen. kolla bara så dåliga vi är i alla andra sporter....
visst vissa säger att vi är ett bra land utifrån vår storlek, skitsnck!
kolla bla på danmark, norge, kroatien. till och med ett karriaärsinriktad land som schweiz krossar oss i medaljligor numera.
nä, SOK va inte så jävla ytliga i era så kallade talanggrupper.
hitta inte dom som är bäst för tillfället, hitta vinnarna!
tyvärr vi svenskar är för rädda!
det är i stort sätt omöjligt att bli en bra squashspelare i sverige. man måste våga ta sig till toppen. tyvärr är det nästan ingen som vågar det. man ser det som en uppoffring när det istället är ett stort privilegium. inte många i sverige som ser det på det sättet... där har vi anledningen. enkelt eller hur?

Bobo af E sa...

Oj...

Unknown sa...

Kul igen med många inlägg och vettiga kommentarer.
Vet inte om jag kan svara på alla frågor som kommit in.

OS? Förbundet jobbar hårt vad jag vet för att komma med på OS. Det har gjorts en hel del bakgrundsarbete som man måste ha gjort för att få vara med. Vet inte allt men vet att de bla jobbat med lite kravprofiler och annat runt de aktiva som måste med.

Bryttne har en poäng igen med det mentala där finns ju den sista pusselbiten som ska vara på plats.
Den har vi inte nämnt bara den är inte glömd!
Men återigen så är det nog bäst så att man blir bra på det man tränar. Visst jag cyklar en del på sommaren då jag jobbar men då är jag inte så snabb på banan jag lovar.

Listor är bra och visst skulle det vaar kul att se en från förbundets håll. Jag vet själv inte riktigt var målen finns på något plan. har spelat i landslaget de senaste ca 10 åren och målen har inte funnits nedplitade så ofta.
Det finns ju massa områden som ska täckas upp.
PJealcloeb tycker mycket och verkar veta vad han pratar om får får se om han fortsätter sin nyfunna stig...

För egen del så har det ju oftast handlat om landslag och ren elit för det är där jag själv är men tycker squashen är så kul och brinner verkligen för det. Att kalla mig själv för en riktig squahsnörd är nog ett understatement. Det går ett antal squashtankar genom mitt huvud de flesta dagarna.
Men tillbaka till mål. Det tycker jag är något grundläggande som måste finnas så att man har något att jobba mot.
Känner bara själv just nu att det inte finns några direkta mål och nivån på den egna squashen direkt efter avslutningen av elitserien gick ned dramatiskt.
Så det är bara att sätta upp nya (klurar just på det)så man har något att jobba emot.
Undrar om någon i förbundets styrelse är inne här någon gång?
Ska se om jag kan få någon kommentar kanske det vore kul.

Och Bobo jag sätter också emot om du vill men de flesta ligger nog upp mot 70 kanske men inte alla. Men ett ett test vore kul att se men tveksamt om det finns.