onsdag 4 februari 2009

Skillnaderna är inte så stora

Lite tankar tills vi hittar en magisk formel för framgång.
Om man nu bara jämför mig själv och Badr som möttes i SM-final i lördags. Jag lyckades vinna den matchen och om man då bara går på det resultatet och sätter in mig framför Badr på världsrankingen så skulle jag då hamna på ca 70 plats. Runt den platsen finns det spelare som är så lika i nivå och från ranking kanske 50 till 150 där nästan alla kan slå alla. Det är nog bara dagsform som avgör i många fall. Jag kan gå på min match i kvalet i Swedish Open igår där jag förlorade 3-0 mot Rob Sutherland. Det var klara siffror jag ledde bara en gång i ett game på hela matchen. (hade 3-2 i sista).
Kändes för egen del att jag spelade under min förmåga och hade inget att sätta emot i matchen. En match som jag tycker att jag borde ha kunnat vinna eller åtminstone göra klart hårdare.
Det är inte mycket som avgör skillnaderna är inte så stora.
Många visar sitt missnöje då vi svenskar inte vinner eller visar resultat.

Men för att ta steget förbi det stora gänget spelare behovs mycket mer träning och matcher. Till viss del talang också men främst hårdare (och bättre) träning är det som avgör.
Vad gör vi åt det då för att Sverige ska kunna konkurrera högre upp på listorna?
Träna hårdare? Inte så svårt det är bara att göra.
Träna bättre? Hur gör man det utan att behöva åka utanför gränserna? Fråga de som kanske lyckats förr.
Skaffa kunskap? Det finns stora källor i hur man tränar sin fysik. Teknik är samma sak finns många som kan slå bollen både rätt och bra.
Taktik? Finns det någon som kan något? Tror att här kan man hitta en bra hävstång till att öka den totala förmågan.
Annars är det bara att träna och kämpa på.
Träffar säkert en del av er i helgen. Förhoppningsvis även Kvant 4-ever han kanske har den rätta besvärjelsen?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt med en liten analys från din match, Draken. Ska inte föregå vår rendevouz på lördag i frukostsalen, men vill bara lämna ett par korta kommentarer.

Visst har du rätt i mycket av det du skriver. Tror också att kunskapen hur man lyckas till stor del finns lätt åtkomlig här i Sverige.
Stark fysik är ett återkommande kännetecken i beskrivningen av många svenska idrottsmän. Kunskapen finns således.
Likadant med teknikbiten. Det finns massor av källor; dvd:s, internet, tränare, böcker etc. Bara att ta för sig.
Taktik faller också in under den här kategorin. Men man behöver givetvis också spela tuffa matcher och där kunna omsätta de taktiska dispositionerna.
Det är inte alltid så lätt - hög puls, stress, trötthet, adrenalin o s v.

Det intressanta är varför vi svenskar så många gånger underpresterar? Beror det på nerver, prestationsångest, ovan situation (inte den trygga hemmiljön), orutin m.m?
Swedish Open borde innebära det omvända! Hemmaplan, publikstöd, chans att skrälla, visa upp sig själv och sporten för allmänheten borde leda till att svenskarna höjer sig. De utländska spelarna skulle frukta att ställas mot en svensk i lottningen!
Nu är det tvärtom...

Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger. Fråga våra tidigare proffs som finns i Sverige - Henning, Almström, Forslund, Thorén, Jan-Ulf Söderberg - hur de la upp träning och turneringar. Tror säkert de kan ställa upp i någon omfattning, om man frågar snällt.

Sedan är det mycket mer kvalitet som gäller i den dagliga träningen. Slagträningen bör exempelvis alltid bedrivas mot målområden. Spelträningen ska inbegripa "conditioned games" och "pressure games" etc. Detta för att efterlikna tuffa matchsituationer.

Mer kommer...

"Kvant 4-ever"

Anonym sa...

Jag kan skönja mellan raderna att även dom andra svennebananerna åkte på däng, eller?

Anonym sa...

Ja alla fyra åkte på däng!

Jag kan känna igen mig lite i situationen som Göteborgare. Har nyligen börjat komma upp i en nivå där det inte finns tillräkligt mkt bättre motstånd i Göteborg för mig. Det finns bättre motståndare än mig men inte tillräkligt mycket bättre. För att utvecklas optimalt måste man möta både sämre och bättre motståndare, gärna så mycket bättre så att man är under press i precis varenda boll. Liksom man behöver möta motståndare där man styr spelet i så gott som varje boll. Så mycket bättre motståndare har jag inte i Göteborg, jag skulel alltså behöva åka och träna i Stockholm eller Malmö. Precis på samma sätt tror jag aldrig Svenskarna kan ta ett ytterligare steg utan kontinuerlig träning i England eller Egypten. Tyvärr, även om kunskapen finns här så skulle eliten i Sverige behöva träna med top 20 spelare för att bli top 50.

Anonym sa...

Hejsan!
Det här är en diskussion som borde föras såväl på klubb som förbundsnivå.

Jag tror att ni alla som har skrivit in bidrar med olika bitar till att nå sanningen.

Såg en intervju med Gunde Svan häromdagen och han visade på några saker som gjorde honom stor:
Nyfikenhet och kreativitet, Vilja och smärttålighet, teknik och styrka och allt det andra.

Själv tror jag att för att nå den yttersta toppen är dom första två bitarna ofta förbisedda. Dvs Nyfikenhet och Kreativitet. Att våga gå egna vägar att tänja på gränser.

En väldigt viktig del i detta är sannolikt att dra iväg utomlands och tävla/träna där. Får man föreslå London eller Marseille för att nämna två städer med grymt bra spelare.

Billigt att åka dit, gör en resa i månaden. Det kostar inte många kronor med Ryanair.
Ja, ja jag är väl naiv.

Tränade själv cirka 40 timmar i veckan innan VM. Inga vilodagar och inplanerade spypass. Koko? Javisst, men vill man bli bäst så finns det inga genvägar och att vara lite knäpp underlättar nog.

Skulle så gärna vilja få en lovande junior att sparra och hjälpa. Kanske främst med den mentala biten.

Pratgubbe!

Unknown sa...

Bra Peter B ska vi starta en grupp som kan hjälpa till?

Någon mer som vill vara med?
Ställer gärna upp om det finns några som vill och kommer med idéer av alla de slag. Bra som dåliga tokiga som naiva osv...

Vem ställer upp?

Fortsätter gärna diskussionen vidare på christian(at)squashdraken.net om man inte vill vara så publik som här på bloggen. Hör av er! Eller kom fram under nästa helg om det är lättare jag pratar gärna.

Anonym sa...

Mycket, mycket bra diskussion. Jag är gärna med i en "utvecklargrupp".

Håller själv på att jobba fram ett koncept som jag kallar "Excellence in Squash". (ödmjukt namn...) Idén är att dissekera sporten ner i varje beståndsdel utifrån 10 huvudområden. Det blir ett holistiskt angreppssätt vilket jag tror är nödvändigt för att nå framgång. "Omvända vinkelslag", Mizuki, the frog etc i all ära. Men för att nå excellens får ingenting lämnas åt slumpen. Man kan inte bygga på några få coola shots.

Tanken är att utifrån kartläggningen av alla detaljer koppla ett bedömningsschema för den egna förmågan inom varje delområde. Därefter har jag tänkt att man lägger upp träningsmetoder och angreppssätt för varje delområde. Det gör att man löpande kan betygsätta sin förmåga och träna de detaljer som behöver förstärkas.

Jag bidrar gärna med min första kartläggning som innehåller 10 huvvudområden med ca 75 delområden. Det vore toppen att vara fler som bidrar med sina tankar och erfarenheter och gemensamt utvecklar det vidare. Om man nu tycker att detta är ett intressant angreppsätt... (det kanske är helt kasst)

Det är nu gjort i Power Point. Jag mailar dig Draken, så kan du titta på det. Vill någon mer ha det så skickar jag det gärna. Ni får ta det för vad det är, en början...

Bobo af E.

Anonym sa...

Jag skulle gärna titta på "Excellence in Squash" Bobo.

'zackrisson@krook.tjader.se'.

Får jag titta på det så lovar jag att efter egen förmåga återkomma med feedback.

Anonym sa...

Hur var hallen i Norrköping Christian? Va den fin?

Anonym sa...

Härligt initiativ, Bobo! Låter som du har nagelfart den svenska squashens problematik ner till minsta detalj.
Nu ska vi visa alla engelsmän, australier, pakistanier etc "vem de roat sig med", för att citera ur en gammal slagdänga från Lill-Babs.

Ser fram emot helgen i Linköping. Nu tar vi upp Sverige på banan igen!
Mer ledtrådar finns nu utlagda för hugade spekulanter. Lördag morgon faller täcket inför (den stora) frukostpubliken på hotell Ekoxen...

"Kvant 4-ever"

Anonym sa...

Boström?