tisdag 5 mars 2013

Hallar och klubbar - läsvärt från Skellefteå!

Skellefteå jobbar för full fart med sin squash och delar med sig några tips till hallar och klubbar för att få mer fart på verksamheten!

1. Hitta en eldsjäl med driv som älskar squash det kommer sedan att smitta av sig på resten! Det finns på alla klubbar en eller flera sådana personer. Kör igång hon eller honom!

2. Juniorer som tycker det är roligt. Tips börja med barn till f.d eller aktiva spelare dom barnen tar i sin tur med sig klasskompisar och släkt och vänner. Vi i Skellefteå började med Albin(min son) han bjöd med sig två kompisar och efter ett litet tag så hade halva Albins klass börjat. Sen var allt igång syskon klasskompisar alla ville börja.

3. Juniorträningen måste vara rolig. I början måste det inte bara handla om squash åk och bada gör nånting annat ibland. Inför ett tävlingsmoment i träningen helst med pris (Läsk eller något annat nyttigt!).

4. Börja tävla så fort dom kan slå till bollen. Det är mycket
viktigt annars kommer dom att lessna ganska fort. Träna squash är inte speciellet roligt i längden, men däremot att tävla är roligt. Låt dom vara med i klubbstegen!

5. Sätt upp mål Kanin Cup är ett väldigt bra mål och en perfekt avslutning på säsongen.

6. Arrangera klubbtävlingar minst tre st på en säsong.

7. Föräldrar är viktigt! Dom ska vara delaktiga i sitt barns squashutveckling. Jag tror det är bra om föräldrar är med och hejar fram sina barn på träningar och tävlingar.

8. Juniortränare. Det behöver inte i vara ett squashproffs i början. Det viktigaste är en social kompetens.

9 Marknadsföring! Har ni tävlingar mata eran lokaltidning med info om squash. Min erfarenhet är att pressen är intresserad av squash och tycker det är roligt med andra sporter än dom stora typ fotboll och ishockey.

10.Bra ekonomi! Det ska vara en billig sport. Skaffa en bra deal med hallägarna det kommer att löna sig på sikt för hallägarna. I träningsavgiften bör det ingå fri squash på obokade tider! Sök aktivitetsstöd för alla aktiviteter typ träningar, möten , tävlingar osv. Aktivitetsstöd är mycket viktigt i förlängningen. Man kan sen söka mängder av bidrag från idrottslyftet,utbildningsbidrag från kommunen, hyresbirag från kommunen m.m allt baseras på antal redovisade aktiviteter. Sponsorer! Många större företag idag har ansökningsformulär via webben för sponsring.Handlar det om ungdomsverksamhet brukar företagen piggna till! Företag som är knutna till fastigheten som squashhallen ligger i, typ elektriker,målare, VVS, andra hyresgäster.

11. Bjud in tränare/spelare från andra klubbar typ "David" för inspiration för tränare, ledare och föräldrar(minst en gång per säsong).

12 Internet! Där får juniorerna skaffa sig förebilder genom youtube, squash-tv osv. Dessutom har dom en förmåga att utveckla sin teknik genom att titta på hur proffs gör.

Bra eller hur?
Fler förslag?
Vi måste jobba hårt och tillsammans för att få fram fler spelare och även ta hand om de som vill spela!

1 kommentar:

Peter B sa...

Enkla tydliga förslag. Vi har ju en lite "haltande" knatteverksamhet som jag hoppas skall ta sig. Enda synpunkten är att jag måste erkänna att man behöver - åtminstone i min värld - vara flera eldsjälar som kan samsas om ansvar och tid.
En väldigt viktig sak är också att vi får bra kontakt med hallägaren som kan erbjuda vettiga tider. Detta står ofta i konflikt med attraktiva säljbara tider. Det finns mycket att göra!